Да помагаш на украинските бежанци - как те се интегрират у нас?

Тазгодишната награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет беше връчена на всички активисти и доброволчески организации, работещи в подкрепа на украинския народ.

Анна Багряна е украински писател и преводач. Преди повече от 10 години любовта я води в България и тук тя създава семейство. В годината, белязана от войната в Украйна, наградата "Човек на годината" на БХК беше връчена на доброволците и организациите, посветени на помощта за украинския народ, а Анна бе една от номинираните за доброволческата си дейност.

"Тя е важна, тя за мен беше голяма изненада, защото по принцип аз това, което правя, го правя от сърце, защото усещам, че с това мога да бъда полезна, може би е най-малкото, което мога да направя за своите сънародници, за Украйна, но наистина беше много приятно и го възприемам като стимул да продължавам по-нататък, и още повече да правя неща в подкрепа на нашите хора", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Началото на войната в Украйна мотивира Анна да започне да се занимава с доброволчество и да помага на своите сънародници, които, бягайки от войната, идват тук.

"Помагаме за интеграция, каним българки, за да им помогнем по-бързо да се интегрират, научаваме много интересни неща взаимно и много се радвам, че много българи наистина искрено подкрепят Украйна, и идват при нас с дарения, с отворени сърца, което е много, много приятно. Аз лично като украинка съм много благодарна на тези хора", допълни още Багряна.

Анна отделя цялото си време в помощ на украинските бежанци и е част от няколко организации. Тя помага на украинците, дошли в България, да се интегрират по-лесно.

"При нас има хора, които търсят работа за украински бежанци и доста хора вече си намериха работа в България. Също така с курсове по български помагаме да организираме, имаме доброволци, които идват, българи, които идват и преподават български език почти всеки ден. И на тях съм много признателна, защото наистина това е голяма подкрепа за украинците", коментира украинката.

Анна и други доброволци се включиха преди празниците в коледен базар с автентични украински ястия и сувенири, за да съберат средства за своите сънародници.

"Те имат нужда от илюзорно, но все пак спокойствие, да усетят поне за малко празничен дух. Ние, ако можем да помогнем с това, с удоволствие ще помогнем", категорична е тя.

Заради доброволчеството Багряна няма достатъчно време да пише своите книги, но се надява войната скоро да приключи и да има възможността да представя произведенията си на украинските читатели в родината си.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови