Туристическият бранш трябва да подобри продукта, а не да чака на държавата

Каква е ролята на PR експертите при изграждането на инвестиционната стратегия на България? Трябва ли бизнесът да е двигателят на изграждането на Бранд „България“ или всичко зависи от държавните институции?

Това са част от въпросите, на които търсим отговор в последния за този сезон епизод на подкаста на Economic.bg – „Едно наум“. 

Разговарят с Александър Христов, един от водещите PR специалисти в страната, както и партньор в една от най-големите агенции в страната – Paragraph 42.

Христов споделя, че нестабилната политическа обстановка, в която се намираме от две години насам, влияе пряко на инвестиционния имидж на България. И всички политически игри и закачки – от изтекли записи, през замразяване/размразяване на преговори, та до ротационно правителство – пряко се отразяват на инвестиционния климат в страната.

„Всичко това влияе по някакъв начин върху инвестиционния климат и върху имиджа ни като държава, която да привлича инвестиции. Мисля, че не влияе върху туристическия ни имидж, но там пречат други неща, за да се представим като достатъчно атрактивна дестинация“, казва Христов.

„Първата стъпка към изграждането на един добър PR имидж е отличният продукт. „В момента, в който имаме изключително добър продукт, нещата тръгват доста по-лесно и доста по-напред“, отбелязва Александър.

Което означава, че за да променим успешно имиджа на България, то първо трябва да започне екипна работа отвътре. Или накратко, предприемачите от различните сектори да подобрят своя продукт, а не да чакат всичко наготово.

„Мисля си, че успехът на Гърция като туристическа дестинация, до някаква степен, се дължи на индивидуалните усилия на хотелиери, ресторантьори и т.н., които заедно, всеки усъвършенствайки сам своя продукт, създават впечатлението за тази страна като прекрасно място“, отбелязва Александър Христов.

По негово мнение, ако всеки един от предприемачите в България вместо да ходи на протести, се опита да инвестира повече средства и ресурси в подобрение на собствения си продукт, всичко ще бъде много по-успешно.

„Мисля, че колективният резултат ще бъде доста по-добър. И рекламата на страната, комуникацията и подобряването на имиджа, ще се случат по-бързо. Възвръщаемостта на средствата за реклама, вложени от държавата, ще бъде доста по-висока“, уточнява Христов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови