Чанка Коралска: Участваме в ЕС проект с арт галерията /аудио/

Строителството на Арт галерията в центъра на Бургас ще започне през следващата година.

Това съобщи в интервю за burgasdream.com директорът на дирекция “Строителство” в община Бургас инж. Чанка Коралска, която е ръководител на проект проект PassREg - Региони на пасивните сгради и възобновяемата енергия, изпълняван от община Бургас. Арт галерията ще бъде изградена на мястото на изоставен строеж вляво от общината, срещу Часовника на главната улица „Александровска”.

Другата пасивна сграда в Бургас ще бъде детска градина в к-с „Меден рудник”. Проектът за нея също е готов. Финансирането ще бъде по ОП „Региони в растеж”.

 

-          Г-жо Коралска, разяснете понятието „пасивна сграда”.

-          Пасивната сграда използва предимно възобновяеми енергийни източници и сама се грижи за осигуряването на комфорта в помещенията по отношение на необходимата влажност и температура. Затова има съответните технически решения и те трябва да се заложат още в процеса на проектиране. Пасив Хаус Институт – Германия са разработили точно тези модели и са въвели това понятие – „пасивна къща”. На практика е много трудно да се каже, е потреблението в една такава къща е чисто нула, затова в България и дори в Пасив Хаус Института започва да се говори и да се налага понятието – потребление на енергия, близко до нулата. Така че можем да кажем, че пасивната къща е къща с потребление на енергия, близка до нулата.

-          Първата такава ще е Арт галерията?

-          Да, в Бургас първата истински пасивна къща, която е и одобрена по параметри, ще бъде Арт галерията. Всъщност с нея ние участвахме по проекта, в който сме равноправни партньори заедно с още 11 държави от Европейския съюз и се надявам да дадем един много добър пример на другите градове от България.

-          Защо се спряхте именно на Арт галерията?

-          Смятаме, че първо мястото е много подходящо. Всъщност за нас беше важно в момента, в който участваме в програмата да имаме сграда, която тепърва се проектира. Тя беше една от сградите, които обсъждахме и всички решихме, че като първи и добър пример, трябва да бъде по-централна и по-знакова сграда.

-          Какво следва оттук-нататък, ще има ли други такива сгради?

-          Да, вече имаме проектирана още една такава сграда – детска градина в Меден рудник. За нея вече проектът е приключил и предстои да се обявява обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата за реализирането на тази детска градина ще бъдат осигурени от ЕС по новата оперативна програма „Региони в растеж”.

-          Кои са останалите страни, които участват в проекта?

-          Водещ е Пасив Хаус Институтът в Германия, участват още Италия, Ирландия, Белгия, Австрия, Холандия и т.н. Ние имахме възможност с колегите, с които бяхме част от този проект да посетим тези държави и да се поучим от техните добри практики. Това, което представлява една такава сграда, макар че звучи стряскащо, е уникално. Хората, които живеят в такива сгради, казаха, че никога не биха заменили възможността да живеят в такава къща с това да живеят в нормална сграда.

Разговора води Стиляна Божидарова

Чуйте какво каза Чанка Коралска 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови