Ако бях против футбола, всичко вече щеше да е продадено /аудио/

Интервю на Стиляна Божидарова с Митко Събев - председател на Съвета на директорите в ПСФК Черноморец

 

Председателят на Съвета на директорите в ПСФК Черноморец Митко Събев изрази готовност да помага на футболния клуб и за в бъдеще, стига да срещне подкрепа от община Бургас. В ексклузивно интервю за burgasdream.com бизнесменът заяви, че би притичал и през нощта, стига някой да го потърси с намерението да помага. 

 

-Г-н Събев, напоследък е доста трудно да ви открие човек…

-Съвсем логично е когато искат да съставят някакво мнение да не звънят, а да казват, че ме търсят. Кои са тези, които ме търсят, какви права имат те над мен?

-Търсят ви, за да свикате Общо събрание, тъй като сте председател на Съвета на директорите.

-Общо събрание ще бъде свикано по законов ред.

-Вие получихте ли покана да присъствате на заседанието в петък?

-Не. Никой лично не ме е канил, единствени Жоро Мицов ми звънна, да ме пита дали ще бъда в България. Аз му казах, че си имам свои лични неща, които да решавам. Той каза – защото Мосинов ми се обади и иска да се видите в петък, аз му казах, поздрави го, но няма да е този петък.

-Идния петък ще има ново заседание, ще присъствате ли на него?

-Аз съм много на кеф, че има такава комисия и тя е донякъде ангажирана да решава въпроси. Но дайте си сметка, от кога е тази комисия, след като до момента абсолютно нищо не е направено за клуба. В момента единствено се стремят да се срещат с ръководители и да задават въпроси. А времето си тече и лицензът на Черноморец има голяма опасност да не бъде получен. Тоест каква е целта на тази комисия – да спаси Черноморец или да разпитват управляващите какво е ставало? Хубаво е когато се говори – особено пък журналистът да се ползва със закона. В закона е казано какви документи могат да се дават публично. Всички тези документи са представени. Останалите документи, които те изискват, не им трябват, за да се помогне на клуба. Те са им нужни с една друга цел и аз я знам, но няма да я кажа.

-Кажете, така и така започнахте направо…

-Няма да я кажа, защото аз съм свързан с тази компания. В „Петрол Холдинг” си имат конкретни цели и задачи, те идват, пробутват ги и искат да ги постигнат. Не за да помогнат на футбола, а защото имат нужда от документи. Такива документи по закон няма как ние да ги предоставим.

-Все пак, ще присъствате ли на заседанието в петък?

-Не знам дали ще бъда в Бургас. Ще се опитам, но не знам дали ще успея. Аз го обясних много простичко. Имам си лично неща, които са по-важни в момента. Тези хора, ако ми бяха изпратили един дневен ред… Имам мейл, имам телефони, могат да се свържат с мен, да ми пуснат какви належащи проблеми те ще решават, как ще помогнат на футбола, кой какво конкретно ще направи, аз щях да притичам през нощта! Но някой си, който се нарича комисия или член на комисия, да ми обяснява на мен, че аз трябва да му давам отчет, при положение, че аз съм изхарчил личните си пари… и сега отново дадох, за да могат да отидат да играят следващия си мач… и той ще ми държи сметка… Извинявай, но няма да стане!

-Вие ли дадохте пари за последния мач?

-А кой да дава пари?

-Ок, има едни 500 хиляди, които трябват а клуба, за да запази лиценза си. Могат ли да разчитат на вас, примерно за една част от тези пари?

-За да ги отписвам след това и да ги прехвърлям на следващия собственик? Виждате ли какво искате от мен? Това, че никой не ме желае във футбола, всеки си прави някакви сметки… особено като вижда, че има земи, стадион и т.н. Аз ако исках да правя нещо против футбола, досега всичко това щеше да е продадено и кой ще ме спре? Щях да давам милиони за стадион ли? Или щях да строя нови стадиони в Поморие? Хората, които са в комисията, а още повече и хората, които са в инициативния комитет за спасяване на Черноморец, са много далеч от истината. Точно заради това аз нямам работа там, да им давам обяснения.

-Какво ще се случи оттук-нататък в такъв случай?

-В цял свят, колкото и странно да звучи, почти няма клуб, дори и най-големите, който да се издържа от бизнеса. Спонсорства се намират и то със съдействието на общински и държавни органи, тъй като те трябва да помагат на спорта, особено на масовия спорт, какъвто е футболът. Всички наши деца излизат и ритат на асфалтирани площадки, защото вече няма терени. Затова когато дойде кризата в един футболен клуб, който трябва да дава милиони, за да съществува, решаването на тази криза не е проблем. Проблемът е, че през всичките тези години, хората не са възпитавани да се отнасят към футбола по начина, по който трябва. Тези, които искат в момента да влязат в Черноморец, няма да го опазят. Помислете логично – сядаме с хора, които няма да дават пари за футбол. Какво очаквате да стане? Защо да отида да говоря с тях, ако те няма да помагат на футбола? Ако тези хора бяха направили план, в който да се каже какво точно ще се случи и искат съдействие от мен, ще го получат. Ако трябва да помагам финансово към този момент, но да бъде съвместно с тях – ще го правя. Но не те да застанат срещу футбола, а да обясняват, че държат на него. Кой от тях си е купил билет за футбол? Поне това да бяха правили през годините! Всички звъняха да искат безплатно, да влизат и да ползват залата и кетъринга. Както виждате, говоря абсолютно свободно за всичко. Защо миналия петък е имало комисия, защо този петък ще има комисия, какъв е резултатът? Защо разни хора се събират, на мен не ми е ясно. Ако в петък съм в Бургас, аз не се страхувам да отида. По-важното е, че на 4-и май ще бъде свикан Съвет на директорите, на който ще се вземе решение за свикване на Общо събрание съгласно българското законодателство. Там ще бъде изписан ясно и точно дневният ред, ще бъде съобразен с искането на акционерите и ще бъде посочена датата на общото събрание. 

-Към момента кой е информиран за това?

-В момента се подготвят поканите за всички членове на Съвета на директорите.

 *Чуйте какво още каза Митко Събев


Добавете коментар


Защитен код
Обнови