Созопол залага и на спортния туризъм

Интервю с Петя Чапевова, зам.-кмет на община Созопол

- Г-жо Чапевова, с какво се представя община Созопол на туристическата борса „Вашата ваканция“, която се провежда в момента в Бургас?

- За пореден път общината се представя с много история, но освен това даваме заявка за спортен туризъм. Знаете, че Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години ще се проведе от 6 до 19 май и Созопол е един от домакините.

Направихме един невероятен стадион. Нашият прекрасен климат ще позволи на отборите да си направят своите тренировки. 

Покрай строителството на стадиона открихме голям исторически комплекс, като най-важното от него е eдна римска вила, за която направихме задание за експониране и в момента съгласувами с НИНКН. Така че този подземен паркинг, съпътстващ стадиона, ще може да открие и красотата на историята.

Иначе последните години вложихме както бюджетни, така и европейски средства в експонирането на историята и археологията и съм много горда да кажа, че в момента в експозицията в Лувъра има и статуетки, открити по време на изграждането на водния цикъл.

Трябва да се учим на реклама от нашата съседка Турция. От всеки камък да направим атракция. 

- Готови ли сте да посрещнете туристите?

- Да, ще ги посрещнем с добра инфраструктура. Направихме воден цикъл и в Черноморец и тази седмица започна асфалтирането на улиците в града. Отделно подобряваме и ВиК инфраструктурата.

- Открихте ли вече сезона на Великден?

- Ние използвахме възможността на борсата във Велико Търново да предложим великденски пакети от нашите хотелиери.

На Великден имаше хора, предимно българи. Чу се и румънска реч, но основно гостите ни бяха българи. 

Тенденцията е българсикят турист да използва по-ранните дни преди сезона, когато времето е хубаво. Тогава той има уникалната възможност да усеща, че целият град е негов. През август е доста екстремно, но всеки турист си има своите желания.

Разговора води Ирина Генова


Добавете коментар


Защитен код
Обнови