Над 30 000 IT специалисти ще бъдат обучени за 15 години в България

Държавата ще насърчава образованието на софтуерните карди

Правителството прие Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти, която предвижда създаването на предпоставки за обучението на допълнително над 30 000 души през следващите 15 години. 

Изготвянето на концепцията е провокирано от анализи на министерствата на труда и социалната политика и на икономиката, както и на браншовите асоциации, които ясно показват недостиг на високо квалифицирани софтуерни специалисти за запазване и увеличение на ръста на софтуерната индустрия.

„Страхотна новина за българската ИТ индустрия и за българското образование. Дано се реализира кадърно, за да има реален ефект. Като част от работната група по образование в БАСКОМ вярвам, че бизнесът ясно е дефинирал изискванията към държавата. Остава тя да ни чуе. Ха дано!“, коментира гуруто в IT обучението у нас Светлин Наков, създател на Софтуерния университет.

Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти бе приета от Министерски съвет вчера: ВИЖТЕ ТУК!

Ще се създаде комитет, който ще управлява изпълнението на мерките, включително "професия програмист", в който ще участва асоциацията на софтуерните фирми БАСКОМ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови