Община Бургас ще подпомага 60 студенти от IT сектора

42 хил. лв. ще бъдат отпуснати за семестриални такси на 60 студенти от IT сектора, които ще се обучават в Университети "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет.

Това гласуваха днес общинските съветници в Бургас на поредното си заседание.

Докладната записка е на кмета Димитър Николов и е по искане на двата бургаски университета. 

Двата университета ще бъдат ангажирани да разработят системи за дуално обучение в областта на IT технологиите. Това ще създаде възможност студентите да натрупат стаж от една страна, а от друга ще е знак към компаниите за наличие на готови обучени кадри, които те могат да ползват.

При подбора на студентите, които ще бъдат включени в тази програма, всеки университет ще назначи комисия, включваща и представител на община Бургас. Критериите, по които ще бъдат класирани кандидатите, ще бъдат най-висок успех и заявено желание.

„Като местна власт, ние трябва да отговорим на очакванията на бизнеса и да подпомогнем обучението на конкурентни специалисти. Това ще увеличи шансовете Бургас да бъде избран като подходящо за инвестиции място. Привличането на големи компании в тази област пряко зависи от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия кадрови ресурс“, заяви кметът.

Той уточни, че средствата ще бъдат преведени в двата университета.

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови