Часовник с газоразредни лампи направи програмист /снимки/

Производството на тези часовници бе до 90-те години на миналия век

Димитър Далев е програмист, който разработва open source проект – часовник с газоразредни лампи, точно такъв, какъвто бе до 90-те години на миналия век.

„Това е по-скоро оупън хардуер, доколкото може да е. Защото хардуерът ни е малко по-слаб като продукт“, коментира за burgasdream.com Далев. Той представи проекта си на TuxCon 2016, който се проведе на 9 и 10 юли в Пловдив.

Далев е завършил Пловдивския университет специалност Информатика. Сега е програмист PHP в международна компания.

Ето какво разказа Далев пред burgasdream.com:

Продуктът ни е часовник с газоворазредни индикатори, които се произведдат до 90-те години. Идеята е още от времето на студентските ми години. Имахме уроци с главен асистент, който беше доста навътре с хардуера и сме коментирали различни видове хардуер и софтуер. Тогава случайно повдигнахме темата за часовници и от там за часовници с газоразредни цифрови лампи, които светят по собствен униколен начин. Това ми стана като една мечта. 

Целта ни е да създадем два сайта. Единият ще презентира продукта и ще го продава. Другият сайт ще съдържа информация как се изгражда този продукт. Как се създава от нулата. 

Като този сайт, който е с нетърговската цел, ще насочва хората да се обучават в това как работи хардуерът, как се конструира софтуерът. Главната ни цел е да създадем едно малко общество, което да прилага научените знания и да предлага нови идеи и нови проекти, които да се изграждат такива продукти и в същото време такива продукти да бъдат продавани автономно за крайни клиенти. 

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови