Security съветите на Мариан Маринов - Hackman /II част/

Заради проявения интерес от страна на наши читатели, продължаваме да публикуваме съветите на известния в IT средите като Hackman, Мариан Маринов

- системен администратор по душа и с огромен опит. Темата на лекцията му, изнесена на HackConf 2016 беше "Security in today's world".

ПЪРВА ЧАСТ от Security съветите ВИЖТЕ ТУК!

А ето и следващите:

- Паролите - препоръчително е човек да помни минимално количество пароли, но да ползва много различни пароли за различни случаи. Магическата паролаq която сте си измислили в седми клас и ползвате навсякъде не е най-добрияj вариант. Многото пароли се пазят със специален софтуер за пароли, желателно е да е опън соурс, това значи че много хора са гледали сорса и ако е имало проблем отдавна да е стигнал в slashdot.

Отваряте някакъв сайт, копирате и пействате юзернейма и паролата и след края на ползването софтуера се затваря като паролите остават криптирни, примерно на флашка (със задължително още едно копие на друг офлайн носител)!

- Браузърът за банкиране - никога не отваряйте банкирането, когато в друг таб сте отворили, да речем, фейсбук или нещо друго. Има едни техники с помощта на които от единия таб, без ваше знание и участие, някой може да манипулира екранни събитя  в другия таб и ... една сумичка да потегли нанякъде без вие да го искате. Какво се прави - не е достатъчно да нямате отворени други табове. Добре е да отделите един браузър само за работа с банкирането.

Още по-добре да имате отделен профил на браузъра само за банкиране. Private табът решава друг тип въпроси свързани с информацията, която отива към сървърите и по никакъв начин не променя нещата, за които говорим при банкирането. Най-крайният като сигурност е вариантът с отделна виртуална машина - никаква връзка между средата, в която се банкира и средата в която ровичкате къде ли не из нета.  

Мариан Маринов е Chief System architect (Главен системен архитект) на Site Ground https://www.siteground.com - фирма управляваща огромно количество интернет сървъри  и други IT ресурси в DATA CENTERS, пръснати на три различни континента).

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови