Есенният хакатон в Бургас: On-line Здравеопазване

„On-line Здравеопазване“ е темата на есенния хакатон, организиран от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с подкрепата на Община Бургас, Дигихъб Бургас и фирмите Скейл Фокус и Технологика.

Той ще се проведе на 15, 16 и 17 октомври в хибридна среда – онлайн и на място в голямата зала на университета. Тридневното събитие е част от инициативите в рамките на „Европейска нощ на учените“ (КТРИО 5).

То е насочено към ученици и студенти с интереси в областта на софтуерна разработка, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти. Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери, специалисти по обществено здраве и здравни грижи, предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване.

Начална дата: 15 октомври (петък).

Финал: 17 октомври (неделя).

Откриване на хакатона: на 15 октомври в 18:00 на ZOOM линк https://us06web.zoom.us/j/83350666633?pwd=TTdvTFo5VWVhbDdqRjdHTDRtTS9Jdz09

Цел на хакатона е:

„On-line Здравеопазване“

За допълнителна информация: http://hackathon.chemguide.info/

Хакатонът има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения, за да продължат работа по проектите след приключване на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона – неделя, 17 октомври – представители на отборите ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими участници са екипи от най-малко двама души, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия хакатон. Задължително е поне един човек от екипа да има познания по програмиране, без значение нивото и опита в областта на софтуерни разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Критериите за оценка на приложенията са:

Оценка на идеята.

Работеща функционалност на приложението.

Начин на изпълнение, качество на програмния код и избрания подход.

Потребителски интерфейс.

Потенциал на приложението.

Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

Правила на хакатона:

Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написаният от тях код в рамките на хакатона – препоръчително е свободен лиценз.

Работата по проектите стартира с началото на хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди хакатона.

Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблем, който решават.

Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.

В контекста на текущите условия хакатонът ще се проведе по домовете на състезателите, а представянето на проектите ще се проведе в аулата на корпус Медицински науки от 13:00 часа в неделя, 17 октомври.

Форма за регистрация за хакатона можете да намерите на адрес:

http://hackathon.chemguide.info/registration.html

***

Често задавани въпроси

1. Можем ли да използваме изходен код от проект, по който сме започнали работа преди началото на хакатона?

- Няма да е справедливо ако екипи използват вече разработени проекти или готов изходен код. Затова е необходимо да стартирате от нулата работата по вашите идеи. Не е задължително да направите нещо напълно завършено или дори да имате някакви работещи функционалности на вашите приложения до крайния срок в неделя 17 октомври от 13:00. По-важно е да имате ясната концепция за продукт и да сте започнали вече работа по изпълнението

2. Задължително ли е да се регистрирам предварително за хакатона?

- Да, задължително е. Предварителната регистрация ще ни позволила да направим по-добра организация.

3. Задължително ли е да работя в екип с друг човек, не мога ли сам да участвам в хакатона?

- Отборната работа винаги е била решаващ фактор за успеха на проект или бизнес начинание. Основната ни цел е да помогнем да отборите да развият проекти, които след това да могат да превърнат в истински продукт или услуга, а за това ще е нужна доста работа. Затова е задължително участието в хакатона на екипи от поне двама участника.

4. С каква цел се организира хакатона?

- Развитие на IT сектора в Бургас и любовта ни към нашия град са основните мотиви да организираме този хакатон. С цел да допринесем за развитието на този сектор и на града ни ние решихме да започнем да провеждаме такива състезания. Надяваме се по този начин допълнително да се засили интереса на хората към компютърните науки.

5. Мога ли да използвам предварително подготвени графични елементи, снимки и други материали за проекта, който разработвам на хакатона?

- Да, възможно е.

6. Какви са наградите за победителите?

- Спонсорите и партньорите ще осигурят наградите за учениците.

- Допълнителни предметни награди на стойност за избрани екипи.

За всеки участник ще има изненада от организаторите.

7. Какви права си запазвам върху написаният от мен изходен код в рамките на хакатона?

- Участниците запазват пълни авторски права върху изходния код, който напишат в рамките на събитието.

8. Трябва ли да съм програмист, за да участвам на хакатона?

- Условието е поне един член на екипа да има основни умения по софтуерна разработка. Останалите могат да бъдат дизайнери, предприемачи или просто хора с идеи.

9. Аз съм студент, могат ли да участвам?

- Да. Студентите, участвали в състезанието получават допълнителни бонуси към оценките си по предметите „Информатика“, „Програмиране и използване на компютри“ и други дисциплините, по които се обучават. Участниците с добро представяне в хакатона ще получат и бонус точки при кандидатстване за лятната стажантска програма на ТехноЛогика.

10. Аз съм ученик, мога ли да участвам!

- Да. Учениците, получават множество награди, а тези, които са 12-ти клас получават сертификат, с който се признава отлична оценка от предварителните кандидатстудентски изпити за специалности „Компютърни системи и технологии“ и „Софтуерно инженерство“.