Кап. Крачолов: Искам да завърша живота си с четките /снимки/

Капитанът-художник подреди изложба за 88-ия си рожден ден

Капитан Иван Крачолов, който е всепризнат художник-маринист, подреди поредната си самостоятелна изложба за 88-ия си рожден ден. Това стана снощи в Клуба на моряка-ветеран в Бургас.

„Тази изложба е моят последен валс. Но ще рисувам още, ако мога. Искам да завърша живота си с четките в ръка, пред статива. Няма да говоря за моите картини, говорете вие. Аз съм вложил себе си в тях“, обясни кап. Крачолов при откриването на експозицията. Старият морски вълк сподели, че в момента има на статива си две незавършени картини, върху които работи.

Изложбата на капитана-художник сърба десетки посетители в клуба, по-голямата част от които бяха свързани с морския бранш. Още при откриването бяха направени първите откупки на картини.

Иван Крачолов е роден на 27 юли 1928 година в Нова Загора. Още от малък рисува и се увлича от танцовото изкуство. През 1948 година е моряк във Военноморските сили във Варна. Там се среща за пръв път с морето и решава да остане за винаги с него. През същата година постъпва в ансамбъла на ВМС като танцьор.

Завършва Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ през 1952 година. Работил е на стражевите кораби в морски граничен дивизион за охрана на морската ни граница. Той е почетен гражданин на Бургас и почетен член на Клуба на моряка.

Рисува морето вече повече от 60 години. Има 27 самостоятелни изложби – в Мареапул, Варна, Поморие, Стара Загора, Нова Загора, Бургас. Първата му изложба е през 1973 г. на кораба Руен, на който той е капитан. 

Картините от последната му експозиция могат да бъдат разгледани всеки ден от 11.00 до 17.00 часа в Клуба на моряка до 27 август.

Текст и снимки burgasdream.com

ОЧАКВАЙТЕ ИСТОРИИТЕ НА КАП. КРАЧОЛОВ

Добавете коментар


Защитен код
Обнови