„Ритуалът“ на кап. Радко Пенев плаче за холивудски филм

Тази книга е написана страшно кинематографично, тя не „плаче“, тя „реве“ за кино и аз знам, че това ще стане. Филмът, дай Боже да не е в България.

Така представи романа „Ритуалът“ на Радко Пенев, журналистът Георги Янакиев. Промоцията на книгата в Бургас бе снощи в „Хеликон“.   

Първият роман на Радко Пенев, който е капитан втори ранг, пожъна небивал фурор още с появяването си на пазара. Самият автор не е очаквал да пожъне такъв успех, нещо повече, той изобщо не е смятал да го издава. Това сподели самият писател пред burgasdream.com.

Капитан Пенев вече е наречен българския Дан Браун, а според Ели Алексиева от „Хеликон“ – той е по-добрият Дан Браун.

Ето какво разказа Радко Пенев за „Ритуалът“:

Книгата изцяло е фантазия, но местата съществуват реално. Дали има таен храм под Бакарлъка, не мога да твърдя със сигурност. Голяма доза истина е затворена в пещерата, в която се развива една част от действието. Това е по легенда, която и досега се разпространява в онзи регион – по Исперих, където е Свещарската могила. Това е взето от Йордан Стефанов, който е дългогодишен уредник на музея, за съжаление той почина. Не можах да говоря с него, имах много голямо желание. Имало е такъм учител, който е пускал ученици в тази пещера, за да намерят гробницата. Има такава кухина, тя излиза на георадари, когато са правили изследванията.

Пещера Утробата също съществува, намира се близо до Кърджали, уникално магическо място е това. Формата изключително много наподобява женското начало, няма как тази асоциация за бъде избегната.

Фактологията в книгата, историческите препратки за културата на траките, те са също верни. Разказани са по художествен начин, за да се навърже историята.

 

Радко Пенев е завършил Висшето военноморско училище във Варна през 1998-а и оттогава е офицер във флота. Част от обучението му преминава и в САЩ. От 2007 до 2010-а е във Военноморското компонентно командване на НАТО в Нортууд, Великобритания. Бил е командир на два кораба, а в момента е началник на отделение за подготовка и използване на силите във военноморската база в Бургас, където живее със семейството си. Планира и провежда военни учения и операции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови