Историята на БГ корабите в картини

Бургазлията Димчо Пишманов с благородна и родолюбива мисия

Голяма част от биографията на корабния агент от Бургас Димчо Пишманов е свързана с Параходство БМФ. Той е второ поколение моряк. Баща му също е свързан с Параходството.

Преди повече от 20 години, на 10 юли 1995 година, с Димчо Пишманов се случва нещо в Бургаския залив, което той никога няма да забрави и което определя в голяма степен и по нататашъната му страст да рисува кораби.

При напускане на борда на моторния кораб „Странджа“, въжетата на трапа се скъсват и той пада във водата като държи в ръцете си важна корабна документация. положението става критично, защото се оказва между рейдовата лодка и работещия винт на кораба. Димчо Пишманов и за миг не губи самообладание и успява с плуване да стигне до лодката като спасява себе си и документацията.

Оттогава до днес Димчо Пишманов изпълнява едно свое голямо желание да нарисува всички кораби на Параходства БМФ- тези, които са отишли в историята и тези,които сега са в експлоатация.

За тази цел събира снимки и документи, среща се с капитани и моряци, изпробва различни варианти на изобразяване и рисува всеки кораб до тогава, докато не му хареса на самия него картината.

Участвал е в няколко различни изложби, като с най- голяма посещаемост и интерес е организираната по повод Международния ден на моряка от Военноморския музей – Варна под наслов  „ Кораби в длани“ през 2014 г. Художникът има няколко самостоятелни изложби, а негови картини притежават различни частни колекционери, както и Клуба на моряка-ветеран - Бургас .

Последната изложба, в която участваха картини на Димчо Пишманов бе в Морска гара по случай Деня на Черно море.

Маринистът е разширил вече своя творчески хоризонт. След като нарисува всички кораби на БМФ, да започне да рисува и корабите на „Океански риболов“.

Така той вижда своята мисия и своето място в популяризирането на морското дело и историята на българското морско търговско корабоплаване.

Художникът ще участва в изложбата „Капитаните на Бургас“ с пет свои картини. Бургазлии и морските хора ще видят нарисувани с много любов и самобитен талант м/к „Руен“ ,  13 500 брут.т., японска постройка, м/к „Бачо Киро“ ,  14 500 брут.т., френска постройка, м/к „Пенчо Славейков“ ,  14 500 брут.т., сръбска/хърватска постройка, легендарния „Никола Вапцаров“ 6 500 брут.т,полска постройка и м/т „Тунджа“ 45 000 брут.т.,шведска постройка.

Изложба „ Капитаните на Бургас“ ще бъде открита на 02.12.2016 г.,петък от 18.00 ч. в Зала „ Ал.Г.Коджакафалията“на Морско казино- Бургас. Тя ще остане до 04.01.2017 г.

Изложбата „Капитаните на Бургас“ се осъществява от екипа на информационен сайт BURGASDREAM.COM  със съдействието на ОБЩИНА БУРГАС и е част от Програмата за празника на Бургас, посветени на Никулден.