К.д.п. Любомир Бонджев спасява бедстващ човек в Средиземно море

71-годишният французин е сам на яхтата си, която е с пробойна и до час е щяла да потъне

Любомир Бонджев е роден на 29 юни 1950 г. във Варна, където баща му Асен Бонджев е капитан на пристанище Варна.

Завършва Математическа гимназия в Бургас, след което ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 1974 г. Целият му трудов стаж е в БМФ – от 1974 до 2009 г.

Правоспособност к.д.п. придобива през 1982 г. Капитан е на м/к „Ботевград“, „Перущица“, „Златоград“. 

От 1989 до 1996 г. е ръководител на транспортно бюро в МКСП „Интерлихтер“ – Будапеща, а от 1 юни 1997 г. – началник на представителството на ПБМФ в Бургас.

Кап. Бонджев спасява човек , бедстващ в Средиземно море, по време на първия си рейс като капитан на „Ботевград“. Това става в испански води, близо до нос Де Гата. 71-годишният французин е сам на яхтата си, която е с пробойна и до час е щяла да потъне.

Любомир Бонджев прави първия си рейс като капитан далечно плаване през 1982 г. с моторен кораб Ботевград. Той е едва 31-годишен, когато придобива правоспособност к.д.п. 

Рейсът с м/к Ботевград е двумесечен – до Англия и Белгия. На връщане, пътувайки към Иличовск, преминават през Гибралтар и навлизат в Средиземно море. Датата е 11 юли – последният ден от световното първенство по футбол в Испания. Кап. Бонджев решава да поеме курс към бреговете на Испания, за да могат свободните от вахта моряци да гледат мача по телевизията. Рано на другия ден корабът е на юг от залива Алмерия, на траверс от нос Де Гата – по средата между испанския и алжирския бряг. В 5.10 ч е открита платноходка, която подава сигнал SOS. Приближават лодката, а там виждат човек, който маха с ръка. В 5.40 ч успяват да я задържат към борда на кораба. Човекът е възрастен и е в шоково състояние. По дясната си ръка има рани, а в лявата стиска джобното фенерче, с което е давал сигналите SOS.

Разказал, че е на 71-години, французин – Жан Батист Лартик, професионалист по каботажно плаване. Предния ден решил да отиде с яхтата си Св. Кристоф /дължина 8.9 м, ширина 2 м/ в Испания, за да гледа мача. На връщане, в близост до нос Де Гата, установява, че има пробойна на дъното на лодката. Моторът и радиостанцията се наводняват. Ръчната помпа засмукала въздух и отказала. Започнал да изгребва водата с кофа. Междувременно покрай него минали товарен и пасажерски кораб, но не го видели. Продължил да изгребва водата, но и ако българските моряци не го били забелязали, е щял до час да потъне.

Кап. Бонджев се свързва с Кабо Де Гата, Аликанте и Оран, но му отговарят, че едва след като дойдат началниците в 8.00 ч, ще се реши кой да изпрати помощ. Решава да закара спасения в Оран и праща радиограма до БМФ. Кап. Бонджев успява да уговори властите в Оран да изпратят влекач в залива. Нарежда на екипажа през това време да изпомпят водата от яхтата и да отстранят повредата, което и става.

Години наред после спасеният французин изпраща картички на кап. Любомир Бонджев. „Благодаря Ви много за помощта. Ако не бяхте Вие, яхтата отиваше на 2000 метра дълбочина. Баш Жан Батист Лартик“, пише на една от тях.

Текст Ирина Генова

Снимки личен архив

Добавете коментар


Защитен код
Обнови