Капитан д.п.Ганчо Христов пое бълкера Рила

БМФ се сдоби с втори новопостроен кораб, това е бълкерът "Рила", съобщиха от компанията. На 6 юли в китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry, Qidong (недалече от Шанхай), бе вдигнат флагът на новопостроения 42 300-тонният кораб за насипни товари „Рила“. 

Първи капитан на новопостроения плавателен съд е капитан далечно плаване Ганчо Христов, а първи главен механик – инж. Камен Василев. Корабът ще посети няколко пристанища за натоварване в Китай, а пристанищата за разтоварване са в Средиземно море.

„Рила“ е вторият пореден високоефективен кораб от най-ново поколение на най-старата и най-голяма българска шипингова компания, която отбелязва тази година своята 125-та годишнина. 

Корабът „Рила“ е четвъртият плавателен съд с това име в историята на Параходство БМФ АД. Така Дружеството запазва традицията при наименоване на корабите, като новопостъпилите бълкери получават имена на български планини и планински върхове. Вече се знае и името на третия 42 300-тонен бълкер, който се изгражда в Китай – „Рожен“.

Новите кораби се строят в корабостроителници Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry по поръчка на Параходство Български морски флот АД. Съдовете се характеризират с много ниско влияние върху околната среда. Дълги са 185 м, при широчината от 31 м и газене 10,5 м.

Бълкерите са икономични, задвижвани са с двигатели MAN 5G50 B 9,5 TII и всеки от тях е с дедуейт 42 300 т.