В пристанище Варна акостира новият кораб за борба с нефтени разливи Galaxy Eco

В пристанище Варна акостира новият кораб, оборудван за борба с нефтени разливи „Galaxy Eco”. Той беше избран от Европейската агенция за морска безопасност EMSA, която разполага с общо 17 кораба, които обслужват 56 000 километра крайбрежие. 

Плавателният съд е оборудван с помпи и 500 метра бонови заграждения. В румънското пристанище Констанца има още един такъв кораб, каза директорът на Морската администрация във Варна капитан Валентин Енчев, като допълни: Те трябва до 24 часа да могат да реагират на инцидент. 

Районът знаете вече какъв стана  - не само, че е Черно море е едно полузатворено море, със своите особености, което трябва да бъде пазено, но виждате геополитическата обстановка каква е. Трябва да отчитаме, че това може да доведе до някакви инциденти, които пък да са свързани със замърсяване . Знаем приоритетите на нашата държава по отношение на туризъм, това е важно.  

Във Варненския залив днес се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив. В тренировката участваха представители на Главна дирекция “Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция “Морска администрация“- Варна, Европейска агенция за морска сигурност (EMSA) и др., информират от Министерството на транспорта, като припомнят, че през 2012 г. е оборудван първият кораб за борба с нефтени разливи в териториалните води на България, като неговият договор с Европейската агенция за морска сигурност изтече през миналата година. 

След това е постигнато споразумение с европейската агенция за сключване на нов договор за оборудване на нов кораб - втори за черноморската граница на Европейския съюз. Проектът “EMSA Oil Spill Response Services“ има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове. 

Във връзка с това в България е нает “Галакси Еко“ за периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море.Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност. 

Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа. В случай на разлив корабът трябва да прекрати обичайната си дейност и да се отправи към искащата помощ страна. 

Максималното време за мобилизиране на кораба и отправяне към засегната зона е 24 часа след поискване на помощ.

Независимо от района на търговска експлоатация, всички кораби в мрежата на EMSA могат да бъдат мобилизирани за борба с нефтени разливи навсякъде в Европейските води и общите морски басейни.