Водолази издирват снимки, схеми и чертежи на потъналия кораб «Родина»

Водолази издирват снимки, схеми, чертежи на потъналия през 40-те години на миналия век в Черно море български кораб “Родина“. 

При подводна експедиция водолази са извадили камбаната на потъналия товарен параход и идеята сега е тя да бъде поставена на видно място в Бургас. 

Плавателният съд е най-големият български кораб до Втората световна война, потънал е преди 77 години, попадайки на две мини край Созопол. Останките му са добре запазени и лежат на близо 40 метра дълбочина в Черно море.

Корабът „Родина“ е един от деветте български довоени товарни параходи, собственост на Българско търговско параходно дружество (БТПД) . Произведен е от „Vulkan - Werke" A.G. („Вулкан Верке“ – корабостроителница, базирана в тогавашния германски град Щетин).

Първоначално той е пуснат на вода през 1922 г. като част от флота на немската корабоплавателна компания „Норддойчер Лойд” и под името „Айзенах” поддържа Южноамериканската линия.

На 2 ноември 1935 г. влиза в състава на Българското търговско параходно дружество, като е закупен за 21,4 милиона (следвоенни) лева, с държавна субсидия от 20 милиона лева, и бива наречен „Родина“. 

Преди закупуването му от България бива блъснат в Ламанша от английски военен кораб, след което е основно ремонтиран в британски завод за сметка на Кралския флот на Великобритания.

На 19 септември 1941 г. „Родина“ пътува натоварена с товар от зърно от Истамбул за Варна, конвоиран от два български миненосеца. За зла беда, край Созопол корабът се натъква по ирония на съдбата последователно на... две български мини, получава сериозни пробойни при взривяването им и потъва. Спасени са 37 души от екипажа, но загиват трима моряци.