Кръстеният от Мария Бакалова кораб ще отплава за Антарктида

Кораб на българските военноморски сили ще плава от Варна до Антарктида. 

Според проф. Христо Пимпирев ще бъде предназначен за Антарктида когато е лято. Когато се върне през април или май, ще бъде използван в Черно и Средиземно море за научни проекти на държавата и учените от БАН.

Номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 - "Св. Св. Кирил и Методий" през юли м.г.

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт /БАИ/.

"Ще бъде използван при спасителни акции, ще се правят хидрографии. Корабът ще се използва и за обучение на кадети от Военноморското училище във Варна. Взет е за 600 000 евро. Нямахме научноизследователски кораб, с който да стъпим в Световния океан", посочи пред "Нова телевизия" ученият. И допълни, че в момента е в ремонт с обществената поръчка.

"За ремонт ще трябват 3-4 милиона. Той е научна инфраструктура, има пътна карта. Ще влезем в научноизследователската флота на ЕС", разкри проф. Пимпирев. За него това е по-голямо събитие и от космическа мисия.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.