Царевна търси екипаж, за да се прибере през отворените коридори

Собственикът на българския кораб "Царевна" търси екипаж, за да прибере кораба в България, след като руските власти призоваха България да изтегли морския съд, намиращ се на пристанището в украинския град Мариупол от началото на войната.

БНР съобщи, като се позова на фирмата - оператор на кораба, че останалите на борда капитан и моряци са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът, за за може да бъде изведена "Царевна" от порта. В момента на борда има трима българи и трима украинци, които според оператора не са в състояние сами да изкарат кораба от порта.

В четвъртък руската армия призова шестте чуждестранни кораба, които са още в Мариупол, да напуснат порта и увери, че пристанището е разминирано и безопасно за плаване.

Руското министерство на отбраната обяви, че от петък от 7 до 18 ч. българско време ще бъдат отворени три коридора - два от украинските пристанища на Черно море и един от Азовско море, за изтегляне на чуждестранни кораби. Според началника на Националния център за управление на отбраната на Михаил Мизинцев 70 кораба от 16 държави се намират в пристанищата Одеса, Николаев, Черноморск, Херсон, Очаков и Южни.

Мизинцев каза, че украинската страна е отговорна за осигуряването на безопасността на корабите, които напускат пристанища и продължават към зоната за събиране, а оттам ще бъдат поети и екскортирани от руски военни кораби.

Съдовете ще могат да се изтеглят по два коридора, където ще им бъде гарантирано безопасно плаване.

"В Черно море - за излизане от пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни (коридорът е) в югозападна посока от териториалното море на Украйна с дължина 80 мили и ширина 3 мили. В Азовско море - за излизане от пристанището Мариупол - с дължина 115 мили и ширина 2 мили в посока Черно море", каза Мизинцев.