Българските и румънските военноморски сили със съвместно учение

Българските и румънските военноморски сили започнаха съвместни учения. Противоминното учение "Посейдон 2022" ще продължи до 5 ноември

във Военноморска база - Варна и териториалните води на Република България, съобщават от Министерството на отбраната.

В учението ще вземат участие кораби и личен състав от Военноморските сили на България, Румъния, Белгия, Гърция, Латвия и Турция. То е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. То ще се проведе в териториалното море на Република България в райони, които са обявени своевременно.

"Посейдон 2022" се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизиона противоминни кораби, дислоциран във Военноморска база - Бургас.

Учението се провежда ежегодно от 2002 г., като на ротационен принцип домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния.