Посланикът на Египет посети Пристанище Бургас 

По-тясно сътрудничество между Пристанище Бургас и египетските портове пожела посланикът на Република Египет у нас Н. Пр. Халид Емара. 

По време на опознавателната визита той се срещна с изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. В срещата участваха председателят на Съвета на Директорите в пристанището Ивайло Тодоров и Мария Белколева, заместник-председател на СД на държавния оператор.

Развитието на Пристанищен район Бургас, възможностите в товарно - разтоварното направление, условията за круизен туризъм, плановете за разширение на Зоната за обществен достъп бяха сред обсъдените теми по време на разговорите.

През бургаското пристанище се извършва внос-износ на различни товари от и за Египет, предимно износ на амониев нитрат  и внос на техническа сол.

Република Египет има стратегическо положение между Африка и Азия с водния път през Суецкия канал, който свързва Средиземно море с Индийския океан през Червено море, а многомилионното население в страната представлява огромен пазар за различни стоки. 

Посланикът сподели, че вижда голям потенциал в Пристанище Бургас и логистичните бази в града да се превърнат в хъб за стоки от и за Египет. От Бургас стоките може да се движат към балканските страни и Европа и в посока Република Египет. 

Н.Пр. пожела да бъде разменена кореспонденция, да се направят опознавателни визити за обсъждане на възможностите за подписване на споразумение за сътрудничество между бургаското пристанище и египетските портове. 

Посланикът сподели още, че желае да се търсят възможности за развитие на двустранните взаимоотношения в икономиката, в областите на зелена енергия, умни градове, размяна на селскостопанска продукция, културен и туристически обмен.

Н.Пр. Халид Емара беше приятно изненадан от подаръка – картина на Фара в пристанището, който е един от символи на Бургас и направи кратка разходка в най- бързо развиващата се част на града край морето - Зоната за свободен достъп.