Прибираме 20 тона боклук от Антарктида

Последните отпадъци, натрупвани повече от 30 години от българските антарктически експедиции в базата "Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови на Антарктида,

бяха подготвени за натоварване на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ и извозени за утилизиране в България, съобщиха от Морско училище.

Командирът на кораба – капитан II ранг Николай Данаилов, посочи, че в рамките на два дни в края на януари са натоварени около 20 тона метален скрап. "За втора поредна година, надявам се и за последна, вземаме толкова масивно количество метален скрап от континента. Радвам се, че екипажът се включи активно“, допълни капитан Данаилов.

"Допреди две години, преди да придобием нашия научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“, който прави своето второ плаване до Антарктика, бяхме се зарили с боклуци. 

И мен ме беше срам от проверяващи, когато дойдат, защото често идват да контролират от Консултативното съвещание по Антарктическия договор, като видят варелите, в които складирахме отпадъците. Бяхме събрали 300 варела, които ръждясваха и грозяха да се пробият и да замърсят тази най-чиста околна среда на нашата Земя. 

С пристигането на кораба ни "Св. св. Кирил и Методий“ всичките тези 300 варела отиват за скрап в България“, каза ръководителят на българските антарктически експедиции – проф. Христо Пимпирев, при подготовката за товарене на последните отпадъци. По думите му, сега това е една от най-чистите, екологични бази може би на целия Антарктически полуостров, а защо не и на цяла Антарктида. 

"До мен е адмирал Медникаров, благодарение на когото в залива имаме този кораб красавец, който спомогна не само за цялото израстване на базата със строежа на новата научноизследователска лаборатория, но и за това да спазим всички екологични норми на този най-чист континент на планетата“, отбеляза професор Пимпирев.

Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, подчерта, че ръководството на Морско училище и командването на научноизследователския кораб се отнасят с изключителна сериозност по въпросите на опазването на околната среда. 

"Това е един фундаментален проблем за морячеството, за морската индустрия и изпълнението на изискванията на Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби (МАРПОЛ). Затова през миналата година с много голям ентусиазъм приехме идеята на професор Пимпирев да започне екологична операция в рамките на 31-вата експедиция. 

През миналата година бяха утилизирани около две трети от наличните отпадъци на брега, а тази година, на 31 януари, успешно завърши и втората фаза на екологичната операция. Днес ние ще съберем последните отпадъци, които се генерират от текущата строителна дейност на базата, и наистина мога да потвърдя, че това е един от най-чистите брегове на Антарктида, до които аз съм се докосвал“, каза флотилен адмирал Медникаров.

Професор Пимпирев допълни, че вече има запитвания от няколко бази в района за извозване на отпадъци срещу заплащане и в зависимост от това, дали има свободно време от подпомагането на българските антарктически изследвания, българският кораб може да окаже помощ за изчистване и на други бази. Той обясни, че преди и българската база е можела единствено да използва чужди кораби срещу заплащане.

Посланикът в Аржентина – Стоян Михайлов, отбеляза, че този екологичен резултат е пример за всички.