Морската ни гордост отново ще плава

Днес се навършват 40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра“ – гордостта на морска България.

За този период от време баркентината има множество призови места от престижни регати по целия свят, а на борда ѝ са се обучавали хиляди бъдещи моряци.

През последните години съдбата на ветрохода беше тъжна – ветрилата му стояха свити, а той не помръдваше от варненския пристан.

След извършен наскоро ремонт ветроходът ще може отново да плава.

По случай годишнината в събота баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, съобщава bTV. В неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб.

От юли започват отново разходките с баркентината, както и провеждате на плавателна практика на ученици.

УВК„КАЛИАКРА” е заложен на стапел на 5 октомври 1983 г. в корабостроителницата в Гдиня. Корабът е довършен в корабостроителницата в Гданск и е третият от този тип след „Погория“ и „Искра II“, но с подобрени експлоатационни качества. 

Учебният ветроход е двупалубен. Горната палуба е изработена от стомана, но покрита с тиково дърво. Палубните надстройки от алуминиева сплав са две- едната е зад бизанмачтата, а другата- пред гротмачтата. Ходовият мостик е разположен в надстройката зад бизанмачтата. 

Носовата бронзова фигура е на националната героиня Калиакра, скочила с още 40 девойки от скалата, за да не попадне в турски ръце.