Журналистката Диана Фъртунова представя дебютната си стихосбирка 

Премиерата в Бургас на книгата, посветена на народните празници и обичаи, ще се състои на 20 юли от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино”

„Благословени дни от календара“ се нарича дебютната стихосбирка на Диана Фъртунова. Тя представя цикъл от стихотворения, посветени на народните празници и обичаи.

Наред с най-тачените – Коледа, Великден, Цветница, Гергьовден, Никулден, Димитровден, Игнажден и т.н., в изданието са намерили място и стихове, посветени на Черешовата задушница, Горещниците, Първа пролет, нестинарите, кукерите, Бабинден и др.

Ценното в „Благословени дни от календара“ е, че всяко едно от стихотворенията е придружено с кратко описание на традиционната обредност, която съпътства отбелязването на всеки един от 28-те празнични дни, намерили място в страниците на книгата.

***

Диана Фъртуновае родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е бакалавърска степен по предучилищна педагогика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и магистърска степен по логопедия в БСУ. 

Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Пулс“, „Черноморски фар“ и „Десант“, на който е отговорен редактор. Дългогодишен редактор в издателство „Делфин прес“. Работи и като журналист в телевизия СКАТ.

Пише стихове още от ученическите си години. Нейни творби са публикувани във в. „Септемврийче“, в. „Средношколско знаме“, в. „Народна младеж“, Алманах „Море“ и други издания.

Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.

Тя е автор и на книгите „Момчето, което не можеше да казва „р“ (2017) и „Читалището в Ясна поляна – благословен храм на паметта“ (2018 г.).

Носител е на различни литературни награди и отличия, сред които първо място в Международния конкурс за хумор и сатира „Голямата къща на мъдрите хора“ (Асеновград, 2019 г.); първо място в конкурса, посветен на Деня на Земята (Велики Преслав, 2022 г.); второ място в конкурса „Българската мартеница – символ и традиции“ на ССПБ и Салон за българската култура и духовност – Чикаго (2021 г.); Награда за творчески постижения от V Национален конкурс за авторска приказка – Стара Загора.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови