Гледайте шоу с големи африкански охлюви на Дионисиеви дни Царево 2021

Гигантските Африкански охлюви са идеалният домашен любимец. Не издават звуци, не тичат и не правят пакости. 

Това разказа Петър Калинов от Русе, който е машинен инженер и работи като такъв, но е пристрастен към хобито си – отглеждане на големи африконски охлюви. Неговата колекция е една от най-големите и разнообразни в страната.

Петър Калинов и гигантските му охлюви са сред най-атрактивните участници на винения фестивал Дионисиеви дни Царево 2021, който се провежда за пети пореден път. 

Африканските охлюви ще можете да видите, пипнете и да си направите селфи с тях по време на изложението от 20 до 22 август в центъра на морския град. Можете да научите много за тях и отглеждането и размножаването им.

Освен че са атрактивни с огромните си шарени черупки, мекотелите са интересни с плавните си движения и спокойствието, което носят. Не на последно място е и лечебният и козметичен ефект от тяхната слуз, която действа много по-силно от всеки крем, който съдържа екстракт от охлюви.

Ета какво разказа Петър Калинов:

Хобито набира все по-голяма популярност и все повече хора от различни националности се присъединяват към фейсбук група ми за охлюви.  

С развъждане и селекция се занимавам активно от 1 година. В колекцията ми присъстват над 40 типа охлюви от родовете Achatina и Archachatina. 

Някои видове достигат до внушителни размери от над 20 см раковина. Средната продължителност на живота им е около 10 години. Храненето е с плодове и зеленчуци. Нуждаят се единствено от малко по-висока температура и повече влажност. 

Обслужването на цялата колекция, което включва хранене, почистване, пулверизиране с вода на стените на кутиите им, изваждане на снесени  яйца и т.н. на мен ми отнема средно 4-5 часа. Разбира се, при няколко отглеждани за любителски начинания всичко това ще отнема 3-4 минути. 

Точно и затова започнах с обяснението, че са идеален домашен любимец, който няма да създава големи грижи и няма да пречи на стопаните си или съседите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови