Носия на 150 години излиза пред публика за първи път

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Женска носия, с която жътварките са излизали на полето преди повече от век и половина събра погледите на посетителите в Етнографския музей.

 

Бургаският музей е домакин на уникална изложба, посветена на празника на гр. Средец, която представя непоказвани експонати от  традиционния бит и култура на местните българи. Етнографски музей - Бургас заедно с Исторически музей - Средец събраха на едно място най-интересните неща от Средецко. Освен празника на града, повод за излагане на ценните експонати бе и проекта „ Европейкски дни на наследството“.

В изложбата бяха представени традиционни къщи, предмети, духовна култура на хората от Средецко, както и известни личности, прославили града с чудните си гласове. Някои от славните хора, които Странджа е родила са: Калинка Згурова, Комня Стоянова, Костадин Варимезов и Янка Рупкина.

Ритуален костюм на Пеперуда бе един от колоритните експонати, които бяха изложени в музея. Този костюм се е носил, когато местните са се молили за дъжд през топлите и сухи летни дни. Друг интересен костюм е жътварският, който рядко е показван пред посетители.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови