Еърбегът и автоматичната скоростна кутия са български изобретения

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Освен с киселото мляко и компютъра, можем да се гордеем и с редица изобретения,без които животът ни би бил истински ад.

Въздушната възглавница, която осигурява безопасността ни в автомобилите е създадена през 50-те години на миналия век. Неин изобретател е  Асен Йорданов, създал и първият транспортен самолет.

Румен Антонов е човекът, който изобретява автоматичната скоростна кутия. В момента неговото изобретение се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Между другото Тойота са се пробвали да използват кутията на Антонов без необходимия лиценз, но са били осъдени.

Първият транспортен самолет Douglas DS-3 е изобретен от екипа на главния конструктор Асен Йорданов. Отново на Асен Йорданов трябва да благодарим и за телефонния секретар.

Реактивните двигатели на лунния модул Орел са изобретени от д-р Иван Ночев. Благодарение на неговото изобретение е станало възможно кацането на лунната повърхност. Така че Армстронг и Олдридж трябва да са признателни на нашия сънародник, защото без него нямаше да са първите хора, стъпили на Луната.

За любителите на шпионските истории,ще бъде интересно,че освен с „ българския чадър“ сме известни и с „ антиоръжието“ на Юрий Марков, което все още няма аналог в света. Става въпрос за едно малко устройство с размерите на джобно ножче, което обаче е неотменна част от работата на антитерористите по света. Приспособлението на Марков може да открива взривни вещества и огнестрелно оръжие от разстояние, дори и когато те са скрити зад бетонно ограждение. Търговското му име е SNIFFEX. Тежи по-малко от 500 гр. и може да работи без да се зарежда в продължение на 3 години.

И когато си поглеждате часовника, да знаете,че електронният часовник е дело на Петър Петров, който е създал прототипа си за НАСА.

Поне още една дузина български изобретения и открития са повод за национална гордост. За някои от тях напомня руския сайт come2bulgaria.com. като изброява кирилицата, прабългарския календар, фотокопирната машина, противозачатъчните, космическата храна, слънчевите батерии, хапчетата „нивалин“, говореща дигитална книга за незрящи, електро магнитния импулс и откритието на професорът- астроном Димитър Съселов ,открил най-отдалечената от слънцето планета през 2003 година.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови