Учени ще възстановяват полетата от морски треви в Бургаския залив

Учени от Института по океанология при БАН във Варна ще възстановяват полета от морски треви, съобщи за БТА директорът на научното звено доц.д-р Николай Вълчев.

По думите му проектът ще се реализира в част от Бургаския залив, където се срещат тези растения.

Опитваме се да възстановим полета от морски треви, защото е установено, че те могат да играят пречистваща роля за качеството на водата и да намалят въздействието на вълните и теченията, което да намали опасността от наводнения и ерозия, обясни Вълчев. 

По думите му подводните полета биха допринесли и за увеличение на биоразнообразието, защото са среда, в която рибите хвърлят своя хайвер. Тревите са и едни от малкото видове, които фиксират атмосферния въглерод в себе си и помагат за намаляване на парниковите газове в атмосферата, допълни Вълчев.

Изчезването на полетата се дължи на замърсяването и повишаването на мътността на морската вода, каза още ученият. На въпрос дали траленето на дъното от рибарите играе негативна роля, той посочи, че ефектът от тази дейност е ограничен, тъй като тревите са на плитко, намират се близо до брега, на дълбочина най-много 50-60 сантиметра.

Идеята на варненските учени е да възстановяват полетата чрез засяване. Това ще бъде усилена водолазна работа, обясни Вълчев. По думите му сега текат проучвания и експерименти, търсят се и варианти как насажденията да бъдат защитени по най-добрия начин. Директорът на института уточни, че се надява реалното изпълнение по възстановяването на полетата от морски треви да стартира до една година.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови