Магия: Северното сияние наблюдаваме в България

Огнен феномен проби дупка в магнитното поле на Земята

Необичайна червена светлина се наблюдава тази вечер в цяла България. 

Горната снимка е от Банево и е на Sabina Dimitrova, а втората е от Карнобат.

Червеникавата светлина прилича на пожар, а явлението се забелязва и от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и други европейски държави. 

„Снимки буквално валят от цялата страна. България става свидетел на северното сияние. Нямаме думи, с които да опишем това феноменално обагряне навън. В съседните страни е видимо също. Снимките са реални, а не фотошоп“, съобщиха от meteobalkans.

Необичайно мощни смущения в магнитното поле на Земята предизвикаха някои зашеметяващи червени сияния миналата седмица, като рядкото алено сияние се вижда от места в Европа и Северна Америка. 

Обикновено известното северно сияние е съставено от преобладаващо зелени нюанси и докато понякога се виждат проблясъци или червени ивици, устойчивото червено небе е изключително необичайно.

Огненият феномен е причинен от масивно изхвърляне на плазма – известно като изхвърляне на коронална маса (CME) – от Слънцето. Удряйки Земята на 24 септември, CME проби дупка в магнитното поле на нашата планета, позволявайки на силно заредени частици да се излеят и да предизвикат геомагнитна буря от клас G2.

Снимка Sabina Dimitrova

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови