Могат ли котките да се смеят и да се усмихват?

Котките са господари на интернет и сигурно много често ви се случва да попадате на различни техни снимки, на които те имат подобни на човешките изражения на лицето. Мрънкащи, щастливи, тъжни – може би си мислите, че те са точно като нас. Но дали наистина техните мимики са същите като нашите – могат ли да се усмихват, да се смеят или да изглеждат тъжни?

Ако сте горд стопанин на котка, знаете, че има нещо повече в начина, по който те показват чувствата си и общуват с вас. Въпреки че може да имат изражения на лицето, които наподобяват усмивка или смях, тези изражения не са непременно свързани с начина, по който те се чувстват.

Могат ли котките да се смеят?

Макар че смехът е доказан при някои животни, съвременните научни изследвания показват, че котките не се смеят – въпреки че имат свои собствени звуци, с които показват, че са щастливи. Те са способни да правят мимики, които приличат на смях, но това не означава, че са щастливи. Необходими са още изследвания, за да се разкрие значението на всички техни мимики (включително тези, които наподобяват човешкия смях). Въпреки това вече знаем, че при други видове (например при плъховете) колкото повече се смеят, толкова по-оптимистично настроени са, така че може би в бъдеще ще можем да кажем същото и за котките.

Въпреки че няма данни за това дали котките да могат да се смеят, това не означава, че те не изпитват или не показват щастие. В случай че се чудите, въпреки че те не могат да се смеят, сякаш разпознават човешкия смях и сякаш знаят кога се чувствате щастливи, тъжни или дори болни. Например, ако им се смеете, някои от тях може да изглеждат почти смутени и да се опитат да се скрият. От друга страна, ако имате палава котка, която обича вниманието, може да изглежда, че се опитва всячески да ви разсмее, като прави неща, които знае, че ви харесват.

Могат ли котките да се усмихват?

Да, но котешката усмивка се различава от човешката. Макар че някои от тях се усмихват, щастието или задоволството не се изразяват непременно чрез изражението на лицето. Вашият котешки приятел е по-вероятно да скицира усмивка, когато е отпуснат и спокоен, със затворена уста, без да показва зъби. Ако също така забележите, че те стесняват очите си и мигат бавно, това също може да е свързано с изразяване на щастие.

Както изражението на лицето, така и позата на тялото имат различни значения в зависимост от контекста, в който се използват. Или казано по друг начин, те са като многозначни думи, всяка от които има едно или друго значение в зависимост от контекста. Ето защо е важно да се спомене, че, в зависимост от контекста, тази описана мимика на щастие може, да означава, че животното е стресирано или изпитва болка.

Важно е също така да знаете, че макар вашата котка да е най-щастливата наоколо, тя може да не го показва по начин, който хората са склонни да разпознават. Затова не се чувствайте разочаровани, ако не изразяват външно чувствата си или ако изглежда, че се държат безразлично – те все още ви обичат.

Как да разберете дали котката ви е щастлива?

Въпреки че те не могат да се смеят, когато са истински свързани със своите стопани, те ще намерят различни начини да покажат любовта си. Ето някои от тях, които може би ще разпознаете:

             1. Молба за внимание

Искане на обич от вас чрез натискане на ръката ви – а когато им я дадете, се отпускат във вас и притварят очи в блаженство. Това може да е моментът, в който си мислите, че може да забележите котешка усмивка!

2. Мъркане

Мъркането е може би най-близкото нещо до смеха. Имайте предвид обаче, че котките използват мъркането и като начин да запазят спокойствие в стресови ситуации и да се успокоят. Това е нещо, което често може да се види при посещението ви при ветеринарния лекар. Важно е да обърнете внимание и да научите разликите между щастливото и стресираното мъркане, за да може да разпознаете кога те изпитват затруднения и да се опитате да ги разсеете от тези ситуации, за да намалите нивата на стрес. 

3. Търкане в крака или стъпалата ви

Това може да се случи по всяко време и най-често се случва, когато не са ви виждали известно време. Ако се прибирате у дома и котката ви прави всичко възможно, за да бъде близо до вас, това е нейният начин да ви покаже, че е щастлива и развълнувана, че сте се върнали.

4. "Приготвяне на бисквитки" върху вас

Известно още като месене, което те правят с лапички, когато са щастливи, спокойни и доволни. Често това се случва, когато ги галите или когато се отпускат за дрямка.

5. Мяукане

Способностите и гласовото богатство на котките са невероятни. Мяукането е начин, по който те си общуват с вас и често ви казват, че се радват, че сте тук (или че иска нещо от вас). Въпреки това, те могат да мяукат и по различни причини, например ако нещо ги боли, боледуват или се страхуват. Всички котки мяукат по различен начин в зависимост от породата, индивида и ситуацията. Научете как го прави вашата собствена и го използвайте, за да добиете по-добра представа какво изпитва и какво се опитва да ви каже. 

Очарователно, е, че котките рядко мяукат една на друга и това е език, който те до голяма степен са създали, за да "общуват" със своите хора.

6. Гушкане

Ако котката ви се приближи до вас и ви докосне с лапа, това също е явен знак, че тя е щастлива. Когато се гушкат до вас, те дори могат да мъркат, за да покажат, че са доволни.

Четири начина да направите котката си щастлива

Противно на общоприетото схващане, това са обикновени същества. Дайте им достатъчно обогатяване, внимание, грижи и любов и те със сигурност ще бъдат щастливи. В случай че търсите как най-добре да поглезите своя котешки приятел, ето няколко идеи:

  1. Котките обичат да прекарват време с вас и играта може да бъде чудесен начин за сближаване. Обръщайте внимание на косматите си приятели и ги забавлявайте, като играете игри. Една игра на донасяне или на криеница не само ще помогне за физическата и умствената стимулация, но и ще подобри настроението им. Играчките за обогатяване, като например дърветата за котки, които имат много различни нива и разклонения, може да са рай за тях.
  2. Чистата и подредена котка е щастлива котка. Въпреки че те са напълно способни да се поддържат чисти, ако сте свикнали да се грижите за козината ѝ от малко коте, тя със сигурност ще оцени доброто четкане от време на време, за да поддържа козината си блестяща. Когато обаче става въпрос за грижа за красотата, няма нищо по-добро от добрия котешки педикюр. Уверете се, че им предоставяте много възможности за драскане, за да поддържате ноктите им в отлична форма.
  3. Предлагането на любимите лакомства е най-лесният начин да зарадвате както нея, така и всеки друг домашен любимец. Но не забравяйте да ги използвате в умерени количества, тъй като ако са прекалено много може да повлияят на здравето и благосъстоянието им. Ако имате много игрива или хищна котка, играчките за подаване на храна може да ѝ осигурят както лакомства, така и обогатяване.
  4. Щастието ѝ може да се повиши и чрез нещо толкова обикновено като гушкане – или просто като ѝ позволите да ви използва като котешко легло, ако гушкането не е нейната стихия. Някои котки жадуват повече за компания, отколкото за контакт. Това показва грижа, привързаност и в същото време със сигурност ще ги накара да се чувстват уютно и комфортно.

Сигурните връзки се изграждат на базата на доверие. За да установите силна връзка, може да им осигурите възможност да избират какво искат да правят във всеки един момент. С други думи, не ги принуждавайте да се занимават с дейности, които не желаят, а предложете възможност, но без да налагате.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови