Днес е най-силната геомагнитна буря от 20 години насам

Ако имате силно главоболие днес, знайте, че причината е шокираща геомагнитна буря, която ще удари планетата.

Центърът за прогнозиране на космическото време на САЩ издаде предупреждение, в което се посочва, че Земята ще бъде ударена от най-силната магнитна буря за последните близо 20 години. Събитие с подобен магнитуд е регистрирано през януари 2005 г.

Наричайки го "необичайно явление", Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA написа в социалната мрежа Х, че "най-малко пет насочени към Земята изхвърляния на коронална маса (CME) са наблюдавани и се очаква да пристигнат още в петък по обяд (петък вечерта в България - бел.ред), 10 май 2024 г., и да продължат до неделя 12 май."

По време на своята активна фаза Слънцето изхвърля големи маси от плазма. След като потокът от заредени частици пропътува разстоянието до планетата ни, той бомбардира земната магнитосфера и я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиокомуникацията.

Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати. С такава например са GPS спътниците, намиращи се на над 30 000 километра над земната повърхност. За сравнение орбитата на МКС е на около 400 км от повърхността на Земята.

Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите слоеве на земната атмосфера, пораждат полярните сияния.

Интензитетът на сегашното изригването сочи, че полярното сияние ще стане видимо за по-северните европейски държави. Има малък шанс то да може да се наблюдава и над България.

"Геомагнитните бури могат да повлияят на инфраструктурата в околоземна орбита и на земната повърхност, като потенциално нарушат комуникациите, електрическата мрежа, навигацията, радиото и сателитните операции. Ние уведомихме операторите на тези системи, за да могат да предприемат защитни действия. Геомагнитните бури също могат да предизвикат грандиозни прояви на сияние на Земята. Силна геомагнитна буря включва потенциала полярното сияние да се види чак на юг до Алабама и Северна Калифорния", пишат от Центърът за прогнозиране на космическото време.

Периодично Земята е удряна от изключително слънчеви изригвания. Никога досега те не са можели да повлияят толкова много на цивилизацията ни.Геомагнитните бури водят до много нежелани последствия, защото индуцират токове в електропроводите и смущават разпространението на радиовълни.

На първо място те могат да повредят спътници в орбита. Те могат да доведат до прекъсвания в телекомуникационните мрежи и до спиране на тока.

Проникването на високоенергийни частици в живите клетки може да причини увреждане на хромозомите, рак и други здравословни проблеми. Поради тази причина магнитните бури са много опасни за космонавтите. Препоръките на учените са и за спиране на високите въздушните полети при много мощни магнитни бури. Тези рискове изчезват на по-ниска надморска височина.

Според някои учени магнитните бури са неблагоприятни за хората с болно сърце. Други изследователи обаче не откриват подобна връзка.

Събитието Керингтън е най-мощната геомагнитна буря в записаната история. Тя достига своя пик от 1 до 2 септември 1859 г.

Смята се, че геомагнитната буря е била инициирана от голям плазмен поток, насочен директно към Земята.Силни полярни сияния са видени почти до екватора. Има сигурни сведения за явлението от Колумбия. Магнитната буря предизвика пожари в множество телеграфни станции.

Ако Земята бъде ударена от буря с подобна мощност, то много от сателитите в орбита ще бъдат извадени извън строя, а електричеството ще прекъсне по почти цялата планета.

Какво да правите, за да облекчите въздействието на геомагнитната буря?

 • Консултирайте се с лекар, ако имате влошено здравословно състояние и хронични заболявания.
 •  Избягвайте тежката работа и стреса. Намалете стоенето пред телевизора, компютъра и телефона, особено преди лягане.
 •  Не бързайте. Правете спокойни разходки.
 •  Ако имате хипертония, трябва да пиете повече вода и да намалите солта.
 •  Яжте повече плодове, зеленчуци, билки и фибри.
 •  Избягвайте пърженото, мазното, храните с нишесте, алкохолните напитки и тютюнопушенето.
 •  Пийте билкови чайове от лайка, мента, малина, маточина, валериана, мащерка, шипка.
 •  Намалете пиенето на силни чайове и кафета.
 •  Ако сте с хронични заболявания, не предприемайте пътувания и избягвайте шофирането.
 •  Добре действа на организма контрастният душ - редувайте топла и студена вода по време на къпане.
 •  Обърнете внимание на вашите близки, ако страдат от психични заболявания. Засилете контрола над приема на нужните лекарства.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови