Какво да знаем, преди да отидем на нудистки плаж?

Свободата и насладата от слънчев ден край морето са усещания, които повечето от нас са изпитвали - по бански сме, топлината на слънчевите лъчи, прохладата на морската вода и блещукащ хоризонт срещу нас.

Но какво ще кажете да махнем и последните парчета плат и да се слеем с природата в най-естествения си вид? Най-старият "костюм" в света е този, с който сме се родили, а той никога не излиза от мода.

Натуристкото (или нудисткото) движение започва в Европа, в края на 19-ти век, а днес е популярно по целия свят. В глобален мащаб съществуват стотици плажове, където е напълно законно да се освободите от дрехите и задръжките си - и техният брой продължава да расте.

Ако сте новак в света на нудистите, но искате да научите повече, от CNN са се погрижили за вас, като са подготвили няколко съвета относно етикета на плажа, директно от експерти с десетилетия опит без дрехи. Ето какво трябва и какво не трябва да правите, както и какво трябва да знаете, преди да тръгнете на вашето голо приключение.

Задължително направете проучване

"Натуризмът се тълкува по различен начин от различните хора и понякога терминът се използва неправилно. Така че е важно да разберете какво точно търсите", пояснява Стефан Дешен, президент на Международната натуристка федерация (INF-FNI), единствената подобна глобална организация.

Макар че няма единна идеология, този начин на живот обикновено се свързва с несексуална социална голота. Той предлага на хората възможност да се освободят от дрехите и задръжките си, докато се наслаждават на природата.

От повече от 70 години INF-FNI помага на хората да направят най-добрия избор при търсенето на такъв вид курорти. Организацията играе ключова роля в подкрепата на натуристите, осигурявайки сигурни и приветливи места за практикуване на този начин на живот.

Ако сте любопитни да научите повече или да опитате този начин на живот, важно е да се информирате преди да се впуснете в преживяването.

Направете крачката

И така, пристигнали сте на избрания от вас плаж или курорт и имате чувството, че всички ви гледат. Но не се притеснявайте - това не е така.

"Никой не знае, че това е първият ви път. Най-добре е да отидете някъде с много хора и да се съблечете изцяло. Подобно на влизането във водата - понякога е по-добре да се гмурнем изведнъж" казва Рона Крози,  80-годишна пенсионирана професорка и нудист вече повече от 30 години.

Така че, ако сте новак в нудизма и се чувствате нервни, не се притеснявайте. Просто се отпуснете и се насладете на усещането за свобода.

Спазвайте дистанция

Е, звучи все едно цитираме Правилника за движение по пътищата, но точно това трябва да направите. "Дръжте се като на "църковен пикник". 

Не слагайте стола или одеялото си твърде близо до някого, казва Крози, която също е председател на връзките с обществеността в Американската асоциация за голи развлечения (AANR), водещата организация на нудистите в Съединените щати.

Все пак никой не иска да му "висят" на главата докато е гол.

Не зяпайте и не правете снимки

Осъществяване на зрителен контакт? Започване на приятелски разговор? Всичко това е добре дошло, но само ако гледате хората в очите. Знаем, че слънчевите очила са обичаен плажен аксесоар, но не се опитвайте да се криете зад тях, за да проучите съседите си.

Правенето на снимки или видеоклипове без разрешението на хората също е със знак "категорично не". Това, че сте без дрехи, не значи, че трябва да сте и без обноски. Не сте там, за да създавате дискомфорт у хората.

Не обсъждайте телата на хората

"Не трябва да говорите за ничие тяло, дори ако смятате, че това е комплимент", казва Крози. Въпреки че живеем във все по-непредубедено общество, когато става въпрос за показване на плът, това е нож с две остриета, казва Стефан Дешен. "Един път на хората не им пука, но друг път тази голота е хиперсексуализирана и обективизирана", казва той.

Често срещано погрешно схващане, е че натуризмът означава неносене на дрехи, но това не е единствената цел. Това е и инструмент за себеприемане на начина, по който изглеждаме. Там всички сме равни - няма ранг и статус, защото облеклото най-често се свързва с това.

Няма да имате нежеланата възбуда, от която се притеснявате

Крози и Дешен казват, че един от най-често задаваните въпроси е какво се случва, ако мъжът се "развълнува" физически. Истината е, че не се случва толкова често.

"Това за мнозина е огромен страх. И е разбираемо, тъй като повечето хора свързват голотата със секса", казват те. Въпреки това, несексуалният характер на околната среда влияе на тялото в наш интерес. А при първите ви посещения, шансът е сведен до минимум.

Ако евентуално се случи - покрийте се или влезте в студената вода. Но не се притеснявайте. На хората не им пука.

Е, вече знаете основните неща за един начинаещ посетител на нудистките плажове. Взимайте кърпата и слънцезащитата, обичайте телата си, обичайте и тези на другите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови