Как да спестим 20 % от разхода на гориво ?

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Тези съвети за икономия на гориво могат да ви помогнат да спестите пари, като същевременно ще намалите емисиите CO2, отделяни в околната среда. Повечето от тези съвети ще допринесат за малко увеличение на изминатото разстояние с един резервоар - но ако приложите едновременно няколко , подобренията ще са значителни.  

 

Намалете скоростта

Един от най-лесните и ефективни начини да спестите гориво е да намалите скоростта. Показването на скоростта увеличава разхода на гориво. Например, увеличението на скоростта от 40 км/ч до 80 км/ч увеличава разхода на гориво два пъти. Прекалено високата и прекалено ниската скорост, обаче, също могат да причинят висок разход на гориво. Оптимална икономия на гориво се постига при скорости между 50 км/ч и 70 км/ч.

 

Променете стила си на шофиране

Можете да спестите гориво и ако ускорявате умерено или като сменяте предавките възможно най-плавно. Предвиждайте спиранията, за да избегнете внезапно спиране и гледайте по-далече напред, за да шофирате по инерция до мястото, където трафикът е спрял. Агресивното шофиране от типа "газ до дупка" и внезапното спиране могат да увеличат разхода на гориво с 20 % в сравнение с умереното шофиране.

 

Използвайте възможно най-високата предавка

Автомобилите трябва да стартират на най-ниската възможна предавка, защото тогава имат най-висока мощност, но в определен момент шофирането на най-високата възможна предавка може да подобрите икономията на гориво на автомобила ви. Продължителното шофиране на ниска предавка може да увеличи разхода на гориво. Когато е възможно се опитвайте да превключите на по-висока предавка.

 

Използвайте круз контрола селективно

Използването на круз контрола може да подобри разхода на гориво, поддържайки постоянна скорост на равен път или при наклон. Ако се изкачвате обаче, използването на круз контрола ще накара автомобила да ускори, за да може да поддържа дадената скорост, като така ще увеличи разхода на гориво.

 

Използвайте климатика избирателно

Климатика допълнително натоварва двигателя на автомобила, като изразходва гориво. Ако не използвате климатика можете да спестите до 3% гориво. Най-добре е да изключите климатичната система когато външната температура го позволява, особено през зимата. При ниска скорост или когато сте спрели, отвореният прозорец и включената вентилация ще ви помогнат да се чувствате комфортно, наслаждавайки се на бриза.

 

Избягвайте празния ход

Колата продължава да изразходва гориво когато работи на празен ход, което води до нула километра за литър изразходвано гориво. Ако изключите двигателя докато чакате и след това го стартирате отново, ще изразходвате по-малко гориво, отколкото ако я оставите да работи на празен ход.

 

Махнете ненужните товари

Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече енергия му е необходима за да се движи. Затова премахването на излишен товар води до намаляване разхода на гориво. Разходът на гориво се увеличава с 1-2% за всеки допълнителни 50 кг. Помислете внимателно какво наистина ви е необходимо и извадете всички останали предмети от автомобила.

 

Подобрете аеродинамиката като използвате багажника на покрива селективно

Багажниците, които се поставят на покрива на автомобила имат отрицателен ефект върху аеродинамиката му. Те увеличават аеродинамичното съпротивление и по този начин увеличават разхода на гориво с до 5%. Поставяйте багажник на покрива само в случай, че е необходим и го демонтирайте когато не го използвате.

 

Дръжте прозорците затворени

Отворените прозорци и шибедах създават аеродинамично съпротивление, което забавя вашия автомобил. За да поддържате желаната скорост на автомобила ви е необходима повече енергия, което изисква повече гориво. Увеличете ефективния разход на гориво на автомобила си като затворите прозорците и шибедаха.

 

Поддържайте вашия автомобил

Поддържайте вашия автомобил в добро състояние чрез редовни посещения на сервиз, за да осигурите оптималната му ефективност. Неизправните свещи, замърсеният въздушен филтър или задръстеният горивен филтър влияята на ефективния разход на гориво. Редовната смяна на моторното масло също е важна за ефективния разход. Един добре поддържан двигател може да намали разхода на гориво с до 4%.

 

Поддържайте гумите винаги напомпани до подходящото налягане

Недостатъчно напомпаните гуми имат по-високо съпротивление при търкаляне, което изисква повече енергия. Това води до по-висок разход на гориво. Гумите, монтирани върху джанти с времето губят въздух. За това е необходимо редовно да проверявате налягането им и да поддържате нивото, специфицирано от производителя на автомобила и посочено в ръководството към него. Поддържането на подходящото налягане в гумите може да доведе до 5% икономия на гориво. Освен това, правилно напомпаните гуми са по-безопасни и имат по-дълъг живот.

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови