Най-големият ветроход в света пристигна във Варна

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

122-метровият “Седов“ акостира на пристанище Варна. Той идва от френското пристанище Сет, откъдето отплава на 21 април, за да се състезава с останалите ветроходи от Клас А в регатата Black Sea Tall Ships.

Екипажът на борда му е близо 200 души. 

“Седов“ е четиримачтов барк, кръстен на руския хидрограф и полярен изследовател Георгий Седов. Домашното му пристанище е Мурманск. Използва се като учебен ветроход, а оригиналното му предназначение е било да бъде част от германската търговска флота. 

В момента “Седов“ е най-големият все още плаващ традиционен ветроход в света, а сред всички ветроходи само постореният през 2000 г. Роял Клипър е по-голям от него. 

Построен през 1921 година, той наречен с името “Магдалене Винен II“. После е бил продаден и преименуван на “Комодор Джонсън“. След Втората световна война попада в съветски ръце, след като на 20 декември 1945 г. британците дават барка на Съветския съюз под формата на репарация, заедно с ветрохода “Крузенщерн“. “Седов“ е вписан в книгата на рекордите “Гинес“ като най-голям четиримачтов ветроходен кораб в света. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови