14 години след убийството: Кела пак изправен пред съда

След повече от година доразследване Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Пламен Дишков и Тодор Неделчев,

които са подсъдими за това, че са подбудили и подпомогнали убийството на Димитър Стаматов – Мастара.

Делото ще започне в Бургаския окръжен съд на 30 ноември в 9.30 ч.

Ето какво съобщиха от прокуратурата:       

Дишков е подсъдим за това, че на 21.11.2002 год. в гр.Бургас, на бул."Стефан Стамболов" № 90, пред офис на "М-Тел" АД клон Бургас, около 16.45 часа, в съучастие с Бойко Стоянов - извършител и Тодор Неделчев - помагач, действайки като подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Георгиев Стаматов, като убийството е извършено предумишлено и подбудителството се изразява в умишленото склоняване и убеждаване на Бойко Стоянов да извърши престъплението, а помагачеството се изразява в набавяне на средства – суми в размер на около 3 000 лева, малокалибрена пушка, даване на съвети и указания на Бойко Стоянов за начина на действие при извършване на престъплението и за заличаване на следите след извършването му - престъпление по чл.116, ал.1, т.9 вр. чл.115 вр. чл.20 ал.З и 4 от НК.

Тодор Неделчев е подсъдим за това,  на че 21.11.2002 год. около 16, 45 ч. в гр.Бургас, бул."Стефан Стамболов" № 90, пред офис на "М-Тел" АД клон Бургас, действайки като помагач, в съучастие с Бойко Стоянов- извършител и Пламен Дишков – подбудител и помагач, умишлено умъртвил, като убийството е извършено предумишлено и помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на престъплението чрез набавяне на средства – на неустановена дата съхранява, предава и пренася оръжието - малокалибрена пушка с оптически мерник, с два пълнителя за гореописаната пушка на Бойко Стоянов, както и че на 25.11.2001г. предава на Бойко Стоянов сумата от 10 000 (десет хиляди) щатски долара в левова равностойност – 19 745, 90лева - престъпление по чл.116, ал.1 т.9 вр. чл.115 вр. чл.20 ал. 4 от НК.

Припомняме, че по отношение на Бойко Стоянов има влязла в законна сила осъдителна присъда, по която Стоянов изтърпява наказание „лишаване от свобода“.

Историята

Димитър Стаматов – Мастара, собственик на месарската фирма „Дани 87" и смятан за един от много близките до несебърския бос Димитър Желязков - Очите, беше убит с един изстрел в сърцето на излизане от офиса си на улица „Стефан Стамболов" на 19 ноември 2002 г. При извършения оглед бе установено, че изстрелът е произведен от малокалибрена пушка, стреляно е от покрив на съседна сграда. Прокуратурата смята, че Кела е поръчител и помагач при покушението, а изпълнителят на мократа поръчка - Бойко Стоянов, вече 13-та година е в килията с 20-годишна присъда.

Веднага след убийството на Мастара Кела успя да се измъкне с полет за Полша и затова бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Дишков бе сгащен едва в края на август 2011 г. в град Каскайс, Португалия.

Междувременно той бе осъден задочно на 20 години затвор, а Тодор Неделчев отнесе 16-годишна присъда.

Първо обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на Кела, а през февруари м.г. и на Недю. Затова сега делото срещу тях започва от самото си начало.

Текст и снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови