Романът на убиеца на банкерката «Размисли от килията» става бестселър

Бившият висш офицер Любомир Симеонов, който излежава 20-годишна присъда за убийството на банкерката от Булбанк в Бургас Павлинка Йовчева написа книга озаглавена “Размисли от килията“, в която описва цялата истина за това което му се случи.

Три години и половина след кървавата саморазплата той вади на бял свят нови твърдения, но този път в книга, чийто издател е писателят Веселин Стаменов.

На 31 март 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението решението на Бургаския апелативен съд, с което Любомир Симеонов бе осъден на 20 години затвор за убийството на банкерката Павлинка Йовчева.

54-годишната Павлинка Йовчева бе застреляна до зеленчуков магазин на ул. "Поп Грую" около 8 часа сутринта на 23 септември 2013 г. в Бургас. Любомир Симеонов се предаде два часа по-късно в полицията в Сливен.

Пред съда Симеонов разказа, че самият той е станал жертва на изнудване от страна на банкерката и негови колеги.

До там се стига, след като фирмата му, която се занимава с износ на билки, година по-рано печели грант по европейска програма за развитие на селските райони. Одобреният проект е за 2,2 млн. лв., като от тях 900 хил. лв. са субсидия. Щели са да бъдат открити 27 работни места. 

Симеонов търси финансиране и кандидатства за кредит. Според бизнесмена от трезора настоявали конкретно дружество да бъде изпълнител на строежите по проекта, въпреки че "Ветоника" вече имала подписан договор с друга фирма. 

Симеонов твърди, че започнало жестоко изнудване от страна на служители на банката, една от които Йовчева. "Любо, нищо няма да направим, докато не смениш строителя", му било казано в прав текст. След като той отхвърлил по-високата оферта, последвал отказ от финансиране на проекта и заплаха, че до две години ще бъде заличен в регистрите.

След убийството от УниКредит Булбанк нарекоха "недоказани лъжи и клевети" твърденията на Симеонов.

Ето какво разказва издателят на книгата писателят Веселин Стаменов:

Ще научите за схемите, лъжите и измамите на една шайка хора. На една банка. Не ми се иска да слагам всички под един знаменател, макар чувствата ми да ми говорят друго. „Размисли от килията“ е книга на истината, на фактите и документите и възнамерявам да се придържаме към тях. Ако и на други места работят като тази банка, то с чиста съвест можем да говорим за банкова мафия.

Съдбата на Любомир Симеонов не е изолиран случай, поне в частта, довела до това той да извърши убийство. С тази книга трябва да се запознаят и власт имащите и обществото, ако можем да си позволим да ги разделим. Тя е поучителна, полезна и е явна проява на едни чисти самопризнания с цел да се поправи порочната система, практика… Симеонов е в затвора, тази книга не може да му помогне, но може да помогне на много хора и от двете страни – и от страната на рекетиращите, и от страната на рекетираните…

Текст burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови