Обвнинен за иманярство: Монетите са фалшиви, това е темата на научната ми работа /снимки/

Бургаският апелативен съд днес гледа мярката за неотклонение на тримата обвинени в иманярство, които бяха задържани преди десет дни в Елхово  след спецакция на полицията в Ямбол и Бургас.

Арестуваните са 25-годишният Здравко Ковачев и 46-годишният Кирил Желев от Бургас, а третият е 62-годишният Стоян Мечичиев от Елхово.

„Занимавам се с научна дейност в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Темата ми е за фалшификати на антични монети. Обвинението е несправедливо, защото намерените в мен монети са фалшиви“, заяви Здравко Ковачев.

Окръжният съд в Ямбол пуснал под парична гаранция от по 500 лв. И тримата, въпреки че в колите и апартаментите на иманярите са открити над 1000 археологически находки от Античността до Средновековието, които според експерти са изключително ценни.

Най-скандално е освобождаването на 46-годишния Кирил Желев от Бургас, който през 2014 г. е осъден за иманярство и новото престъпление, за което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на условната му присъда.

Тримата мъже бяха арестувани именно в Елхово на 2 септември, докато договаряли сделка с антики. 

Те са обвиняеми само да притежание на археологически обекти.

Апелативна прокуратура Бургас поиска задържане под стража на Кирил Желев и по-висока парична гаранция на останалите двама.

ОЧАКВАЙТЕ СЪДЕБНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ!

Текст и снимки Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови