В Бургас: Средна заплата – 892 лв., реално – 418 лв.

Бургас е на 9-то място по средна работна заплата в страната, съобщи Здравко Тошков, председател на КНСБ в Бургас, цитиран от burgasnews.com. Тук статистиката показва, че получаваме 892 лв. средно. Реално обаче средният доход на лице в домакинството е между 355 и 418 лв.  По данни на института на КНСБ издръжката на член от семейството е 575 лв.

Ускоряващо се увеличение на заплатите в страната за последните 2 години и половина отчита КНСБ, каза днес в Бургас президентът на синдиката Пламен Димитров. За третото тримесечие на 2017 г. увеличението на средната работна заплата в частния сектор е 11% обяви той. За третото тримесечие на тази година тя е 1037 лв. 

Все още обаче над 600 хил. души, което е 2/3 от работещите българи, получават под 700 лв. Това означава, че процентът на  бедни работещи българи все още е голям. Това пък води до емиграция по икономически причини.

Най-голям ръст в работните заплати има в предприятията, произвеждащи оръжия, във въгледобива, в пивоварните и в приватизираните от чужди компании предприятия, които основно работят за износ.

Продължава кампанията на синдикатите „Искам моите 100 лева върху заплатата“. Благодарение на нея са се повишили сключените колективни трудови договори в региона, което е довело и до увеличение на заплатите в няколко предприятия в Бургаски регион с 8 до 12 процента.

Пламен Димитров твърди, че печалбата на предприятията в нефинансовия сектор в страната е 18 млрд.лв. след облагане с данъци. Според него фирмите, които имат възможност, трябва да повишат заплатите на работниците, а тези, които нямат, просто да напуснат бизнеса.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови