Три огнища на трихинелоза в Бургаска област, заразата тръгва от Карнобат

Три огнища на трихинелоза за открити в Бургаска област.  Над 5 души са засегнати към момента, съобщи БНР. Две от огнищата се намират в Карнобат, а едно е в Обзор, обясни заместник директорът на бургаската здравна инспекция д-р Вергиния Цанова:

„При едното огнище явно няма да има продължение, тъй като става въпрос за отпадъци, които се намират в контейнер за смет. В момента е доказан един случай в Обзор, потвърдени са и случаите при двама души от Карнобат. Останалите към момента не са доказани, но те имат симптоматика, която е характерна и за всички, при които е доказано.“

В единия от случаите става въпрос за незаконна свинеферма, домашно отглеждани животни в полудиво състояние. Собственикът ѝ е изпратил суджук за проба в лаборатория, който е дал положителна проба за заболяването. Междувременно, мъжът е приет в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас. 

Не е ясно колко от животните си е заклал и колко от месото е пласирал. Прасетата ще бъдат умъртвени, поясни началникът на ОБДХ – Бургас д-р Георги Митев. Проблемът е, че животните са се отглеждали в полудиво състояния, поясняват от институциите.

В бургаската болница са настанени петима души са със симптоми на трихинелоза. Изследвани са повече от 14 човека, но при тях не е доказано наличие на трихинела. 

Има обаче опасания, че част от заразеното месо вече е отпътувало по други градове, така че има опасност болестта да се разпространи и в други области в страната. Издирването на хора, които може да са консумирали заразено месо, продължава.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови