Бензинът у нас поскъпна с над 11% 

За една година от юни 2017 до юни 2018 поскъпването на А95 у нас е с 23 стотинки на литър или с 11.25%.

Това показва справка на ФАКТИ. За последните три дни е регистрирано стабилизиране на цените в страната, като средните за най-масовия бензин са 2.26, но са отчетени и продажби при 2.38 лева за литър.

Според данните на Българската петролна и газова асоциация цените на горивата на дребно у нас са най-ниските в Европа. Делът на сивия сектор обаче остава висок и към момента в тази графа попадат 25 – 30% от пазара. Ако той се свие драстично, може да се очаква, че цените на горивата да паднат.

За съжаление бензинът и дизелът поскъпват и в съседните балкански страни.

От месеци цените в Гърция вървят нагоре. Безоловният бензин по гръцките острови вече се предлагал по 2 евро за литър, а дизелът - по 1,4 евро за литър. Заговори се дори за постигане на нива до 2,5 евро за литър, а това ще оскъпи лятната почивка не само на гърците, но и на туристите, дошли с колите си.

В Сърбия бензинът поскъпна и започнаха протести на шофьори. Те се организират в социалните мрежи с две основни искания - да се свали цената на масовия бензин до 1.02 евро на литър, а за дизела - до 0.93 евро за литър.

Цените в западната ни съседка са между 0.99 евро за литър и 1.45 евро за литър за най-масовия безоловен бензин. За дизела цените са между 1 евро и 1.40 евро за литър.

В Румъния А95 се продава между 0.95 евро за литър и 1.44 евро за литър. Дизелът – 0.89 евро за литър до 1.44 евро за литър.

В разтърсваната от изборни страсти Турция цените на А95 се движат между 1.14 евро за литър и 1.75 евро за литър. Дизелът се продава в границите на 0.98 евро за литър и 1.59 евро за литър.

В Македония бензинът се продава между 0.92 евро за литър и 2.35 евро за литър. Дизелът се търгува между 0.63 евро за литър и 1.29 евро за литър.

Скъпите горива бяха основна тема и в годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Той разпореди контрол над фирмите, които търгуват с горива.

В Бургас се събраха собствениците на малки бензиностанции. Те също готвят протест срещу миналия на първо четене Закон за горивата, който цели да унищожи честните и коректни в бранша, за сметка на големите вериги. Протести се готвят в редица български градове.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови