Търговка на бебета продала 17 за по 120 000 лв.

Гюлгес С. от Камено е продала 17 бебета в Гърция за две години - в периода 2013-2015 г. Това стана ясно днес по време на делото й в Бургаския апелативен съд по мярката за неотклонение. 

120 хиляди лева е прибирала подсъдимата за едно продадено детенце, сочат свидетелски показания.

Бургаският апелативен съд измени първоинстанционно определение, с което спрямо Гюлгес С., е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и постанови „домашен арест“.

Българската гражданка е обявена за международното издирване от гръцките власти с цел провеждане на наказателно преследване. Издадената от съда в гр. Катерини, Гърция Европейска заповед за арест е във връзка с водено срещу Гюлгес С. разследване за 17 деяния, квалифицирани като посредничества при осиновявания с користна цел. 

Престъплението има своя аналог в НК на Република България.

Въззивната инстанция споделя заключението на ОС – Бургас, относно наличието на достатъчно обективни данни по делото, свидетелстващи за реален риск от укриване на исканото лице, но счита, че така изведеният риск може да бъде успешно преодолян и с вземане на по-лека мярка за процесуална принуда. 

Апелативните съдии намират, че  мярката за неотклонение “домашен арест“ с електронно проследяване ще осигури в пълна степен участието на Гюлгес С. в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест.

Съдът обосновава вземането на по-леката мярка с констатираното влошено здравословно състояние на исканото лице, в подкрепа на което обстоятелство по делото са представени медицински документи. 

Гюлгес С. има адрес по местоживеене на територията на страната и съдът приема, че на посочения адрес тя може да изтърпи адекватна мярка за процесуална принуда.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови