Димитър Николов: Готов съм със система за здравословно хранене в детските градини

Включва се задължителна консумация на риба два пъти седмично

Готов съм с програма за нова система за здравословно хранене на децата, която да въведем първо в детските градини, а впоследствие и в училищата, съобщи днес кандидатът на кмет на Бургас, издигнат от ГЕРБ за трети мандат Димитър Николов.

В основата на тази програма е балансираното меню с цел намаляване тенденцията за детското затлъстяване, използването на по-качествени продукти и приготвянето им по модерни технологии, ограничаващи пърженото и мазнините.

„Поемам ангажимент да осигурим ново кухненско оборудване във всички детски градини, които се нуждаят от такова“, допълни той. Фирмите, които ще обслужват занапред столовото ученическо хранене, ще бъдат длъжни да се съобразят с новото меню и новите ни изисквания. Те ще бъдат проверявани и всяко нарушение ще се наказва.

„Зад проекта очаквам да застанат като наши партньори различни институции, частният бизнес, рибарите и най-вече бургаските родители.

Предлагам менюто в учебните заведения да стане по-пълноценно с включването на задължителна консумация на риба два пъти седмично и това да става за сметка на другите видове месо. Тя ще се приготвя по различни начини – задушена на пара, на скара, рибена чорба. В менюто трябва да бъдат включени пълнозърнести хлябове и пълнозърнести закуски ежеседмично. За децата с алергии и автоимунни заболявания ще се изготвят индивидуални менюта.

Като родител смятам, че това е дългосрочна инвестиция в здравето на нашите деца. В Скандинавия годишно се падат средно 70 кг изконсумирана риба на един жител. В България – 2 кг. Другите имат право да се извиняват, но не и нашият морски град!“, заяви Димитър Николов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови