Йордан Георгиев: Когато се работи за Бургас, партийните пристрастия и крайните позиции отпадат

Йордан Георгиев бе сред най-активните общински съветници в последния мандат. Макар и в опозиция, той успя да прокара важни за обществото предложения и показа как действайки умерено и технократски, може да се постигат успехи. Той бе номиниран за кандидат кмет на БСП, но си направи отвод. Общинската конференция на левицата малко изненадващо му отреди 13-о място в листата, но няма съмнение, че Георгиев е достатъчно популярна личност, за да събере необходимите гласове и да влезе в общинския съвет с преференциалния вот.

В интервю за Burgasdream.com той говори откровено за политическите страсти в собствената си партия, за своята формула на работа в общинския съвет, както и за бъдещите си цели в новия местен парламент.

- Г-н Георгиев, вече трети ден сте една от най-обсъжданите личности в политическите среди, след като Димитър Николов демонстрира подкрепа към Вас. На какво отдавате тази постъпка?

- Двамата винаги сме се отнасяли един към друг с голямо уважение. За тази година и половина, в която бях общински съветник, съм се старал да проявявам отношение към работата на администрацията. Не, че не съм я критикувал, но доколкото мога съм се опитвал да бъда и полезен на гражданите на Бургас. Съдействал съм на общината в някои проекти. Много малко хора знаят, че помогнах за спечелването на проект за половин милион евро - за отоплението на училища и детски градини в „Меден рудник”. Финансирането е по линия на норвежка програма и моята заслуга, че лобирах и доведох най-големия капацитет в България по отношение на топлотехниката – проф. Кольо Калоянов. Той консултира община Бургас във всяко едно отношение, изготви проектите и ги представи пред норвежките специалисти, с които работи. Като цяло мисля, че в отношенията си с общинската администрация, с кмета Николов, винаги съм бил коректен. Не считам, че е извършено някакво престъпление това да лобираш за човек от друга политическа сила когато оценяваш неговите качества. Самият аз препоръчвам на свои приятели, които са от други политически сили – Реформаторски блок, ГЕРБ – когато гласуват, да гласуват преференциално за определени хора в техните листи, които познавам и които според мен заслужават да бъдат в бъдещия общински съвет. С най-голямо уважение към Димитър Николов, благодаря му за това, което каза и което посочи. Приемам това като една оценка от кмета, който най-добре може да види работата на общинските съветници.

- Въпреки всичко този жест като че ли подразни много хора…

- За мен този жест подразни тясно скроените хора и от двете политически сили. Аз мисля, че когато се работи за Бургас партийните пристрастия и крайните позиции трябва да бъдат изключени. Имам мои приятели, които уважават кмета Николов, уважават и мен. Те категорично заявяват, че биха гласували за мен като общински съветник и за кмета Димитър Николов. Тези, които са раздразнени, обидени, могат да се сърдят на себе си за отношенията, които имат помежду си.

- А как тълкувате желанието на Тодор Георгиев да излезе от листата на БСП?

- С Тодор Георгиев се познаваме от доста години и мисля, че сме приятели. Отнасям се с уважение към неговото решение. Сигурно си има причини, за да направи това. Не е моя работа да коментирам и тълкувам чужди решения. Така е решил, така е направил…

- Как оценявате първия си мандат в общинския съвет? Кои са нещата, с които най-много се гордеете?

- На себе си не бих си дал оценка, но ще ви кажа резултатите от работата ми. Нека всеки сам си прецени. Бях общински съветник само година и половина. За този период имам над сто изказвания и реплики в общинския съвет, имам внесени 8 докладни записки, някои от които бяха приети, други – отхвърлени. Имам и две политически декларации. Можех и по-активно да участвам в нещата по отношение на някакво законотворчество и като отстояване интересите на гражданите. Това, че ГЕРБ бяха с 28 съветници обаче, подкрепяни много често от Реформаторския блок, от други общински съветници, до известна степен деморализира да се опитваш да поставяш въпрос за решаване. Тук не стои въпросът да се изказваш на всяка сесия, на всяка точка, която те са внесли и да създаваш фурори, обяснявайки на висок глас колко е вредно или не е вредно. За съветник от опозицията бе много трудно да прокара свое предложение. Трябва да си боец и стратег. Трябва да разговаряш с водача на листата на ГЕРБ, отделно с общински съветници с молба да бъдеш подкрепен, защото е важно за определена група от граждани. Много често ГЕРБ са постъпвали чисто политически, което за мен не е правилно – след като докладната не е внесена от тяхната група - да бъде отхвърляна. В тази връзка голямото ми огорчение бе, че не успях да прокарам докладната за извършване на цялостен ремонт на покрива на най-старата гимназия в Бургас „Г.С. Раковски”. Аз лично съм се качвал в подпокривното пространство и видях какви са пораженията. Много от хората не смееха да стъпят, защото като нищо можеш да паднеш във физкултурния салон. Пълно е с умрели птици. Там не се нуждае от козметичен ремонт. Нуждае се от добър проект, който наистина да ремонтира покрива на гимназията. Става въпрос за над един милион лева. Това може да бъде направено и по различни европейски програми. Моята идея беше самият проект да залегне в новия бюджет за тази година, която изтича, но не бе прието от мнозинството. Според мен – заради това, че предложението не идва от тях. Надявам се, ако отново бъда общински съветник, да успея да го вкарам в бюджета за следващата година.А що се отнася до това с какво мисля, че съм бил също полезен. Мисля, че в комисията по спорт и младежки дейности се опитахме да подпомогнем много от клубовете в Бургас. Не казвам, че направихме нещо супер голямо, но свършихме немалко. Изпитах и лично удовлетворение когато общинският съвет разгледа декларация, внесена от мен по отношение на 70-годишнината от победата на Съветската армия и Антифашистката коалиция над Хитлерофашизма. Мисля, че и днес когато наблюдаваме ситуацията в Сирия и обстановката в света не трябва да се забравят някои факти, независимо, че те са от преди 70 години.

- Вие сте едно от най-разпознаваемите имена в БСП, защо Ви отредиха 13-о място в листата? Не смятате ли, че като независим кандидат имахте по-големи шансове?

- Ако бях независим като водач на листа или втори в гражданска листа, бих имал по-голям успех за влизането ми като общински съветник. Има много граждани, които изпитват уважение към мен и към това, което правя за тях. Някои от тях са ми казвали, че искат да подкрепят мен, но не и БСП. Никога не съм върнал хора, които са се обадили за решаването на даден проблем, опитвал съм се да съдействам. Не направих независима листа, защото според устава на БСП, ако ти играеш срещу кандидати на партията, автоматично се изключваш. Това е първата причина да не се явя и като независим кандидат за кмет, защото имаше и такава възможност. Втората причина е, че според мен кметът Димитър Николов трудно може да бъде победен. За това трябва една доста дълга подготовка – не 45 дни или 3 месеца. Трябва налагане на името на кандидата поне 1-2 години преди изборите и с цялото ми уважение към всички кандидати за кметове – продължавам да смятам, че Димитър Николов има какво още да даде на община Бургас.

- Сигурно ще ядосате част от съпартийците си с тази позиция?

- На първо място съм реалист, а и съм откровен. Именно това, че се опитвам да работя с всички политически сили в полза на Бургас и се разбирам с политическите противници, до някаква степен дразни хардлайнерите в БСП. Чух за себе си, че съм крилото на ГЕРБ в БСП, че съм човекът на Николов - големи глупости. Има много твърди глави, които считат, че единствено което трябва да правиш е да оплюваш врага. Като член на Тамплиерската организация искам да споделя една максима. В клетвата, която тамплиерите полагат е казано „Никога не забравяй, че когато срещнеш на бойното поле тамплиер, той не ти е враг, той просто ти е противник и опонент и трябва да му бъде отдадена необходимата чест и уважение.

- Поради тези причини ли на Конференцията през юли се отказахте от борбата за кмет в полза на Евгений Мосинов?

- Може би основна причина е, че нямаше достатъчно време една кандидатура за кмет да бъде изградена, достойно да се пребори с Димитър Николов. В същото време през февруари аз загубих от Мосинов на общинската Конференция за председателското място. Той като председател създава правила на организацията, които според него са правилни. В тази връзка считах, че има по-голямо право да бъде кандидат за кмет. В същото време искам да убедя всички членове на БСП, че ние с Евгений не сме врагове, напротив, в тази кампания се подкрепяме взаимно, работим за каузата на партията.

- Защо отпадна идеята БСП да подкрепи независим кандидат? Нямаше ли да има по-големи шансове?

- Имам мое лично мнение по този въпрос. В крайна сметка подкрепата на един независим кандидат, зад който да застане широк фронт от партии, може би беше по-добра идея, отколкото индивидуалното кандидатиране на Евгений Мосинов. Според мен нещата не се получиха, защото преговорите, които се водеха, не бяха направени както трябва. Те се водеха под сурдинка, водеха се тайно, без известна подкрепа на някои членове на нашата партия. Може би най-сериозната пречка беше, че всеки един който би се явил като независим кандидат за кмет, има желание не само да се изхаби името му като кандидат за кмет, а ако не успее да се пребори, то поне да стане общински съветник. Тук се явява въпросът, в чия листа ще попадне – в тази на Патриотичния фронт или на БСП, АБВ или други партии, с които се разговаряше. Според мен именно това беше неразбирателството. Нормално е като е със същия номер на листата, той да влече гласове след себе си за тази партия. Друг проблем беше мястото в листата, тъй като в листата на НФСБ беше предложено 3-о място, при нас това нямаше как да се случи. Още повече, че в НФСБ преференциите са забранени, докато при нас това е разрешено и не е гарантирано на един независим кандидат влизането му в Общинския съвет. И не на последно място не се намери кандидат, който да е достатъчно популярна личност, готова в действителност да влезе в битка за кметското място

- Във Вашата листа има много имена от гражданската квота. Може да ви донесат повече гласове, но няма ли да станат неконтролируеми, ако бъдат избрани за общински съветници?

- От гражданската квота познавам добре Бенчо Бенчев, който и досега беше общински съветник от квотата на БСП, колегата от Екогласност, който е на 8-о място също го познавам. С останалите се запознах при представянето на листата. Не мога да твърдя какво би се получило, защото всеки от тях е отделна индивидуалност. Интересното при нас е, че номерът на нашата бюлетина 25 съвпада с място на гражданска квота. Възможно е някои от тях да започнат да водят собствена политика в общинския съвет. Не мисля, че това би било фатално, стига те да бъдат лоялни към общата политика, която се води от групата на БСП. Вероятно знаете, че година и половина не бях член на групата на БСП в общинския съвет. Това не ми пречеше да подкрепям групата при докладни и позиции, които считах, че са от полза за гражданите и в същото време да изразявам свое собствено мнение и да бъда против когато считах, че е от полза за града.

- Коя опозиция е по-конструктивна – по-кресливата и обвиняваща или умерената?

- Мисля, че кресливата опозиция, на която бяхме свидетели в общинския съвет, не работеше толкова за града. По-скоро служеше на някои да си правят предаванията по телевизията. Идеята бе да видят обикновените граждани, че те са против управляващите. Това дразнеше мнозинството и те се изнервяха. Мен са ме изнервяли и управляващите, и кресливата опозиция със своите действия. За съжаление в този общински съвет именно поради това, че патриотите искаха да създават атмосфера на защитници на гражданите, обикновено се изпадаше в едни огромни дебати, не особено лицеприятни с обидни думи. Нивото на общинския съвет падаше. В същото време програми за развитие, проекти, градоустройства, които са от решаващо значение за Бургас, бяха подминавани без дори едно изказване, без да бъдат и прочетени от голяма част от общинските съветници, без да се стигне до един ползотворен дебат. Това настроение на противопоставяне, което беше създадено в общинския съвет, от друга страна караше управляващите, които бяха мнозинство, да бъдат безпардонни в много от случаите, да прекратяват разискванията и да се чувстват недосегаеми. Според мен не беше добра политика. В тази връзка се надявам общинският съвет да не бъде доминиран от нито една политическа сила след тези избори, защото когато нямаш коректив, който да може чрез гласуване, чрез оборване на някои от тезите да поправи твоята грешка, то тогава управлението залита в една неправилна посока.

Интервю на Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови