Тошко Иванов, кандидат за общински съветник от Реформаторски блок: Подземен кадастър може да улесни издаването на разрешителни

Създаването на кадастър на подземните комуникации в община Бургас не само ще улесни издаването на разрешителни за строителство, но и ще е първата крачка към повишаване ефективността на електронните услуги.

Това заяви Тошко Иванов, втори в листата с кандидати за общински съветници на Реформаторски блок – Бургас.

„Електронните услуги не се изчерпват с това да получиш  номер във фронтофиса. За да се създадат работещи електронни услуги, които да облекчат  бизнеса  и гражданите, на първо място трябва да има кадастър на подземните комуникации. Това ще е едно от нещата, които ще отстоявам в бъдещия Общински съвет на Бургас”, каза  Тошко Иванов.

Повишаването на броя на електронните услуги в община Бургас е сред основните акценти в програмата на Реформаторския  блок, които на местните избори участват с листа за общински съветници. 

Според Тошко Иванов другата пречка пред бизнеса е свързана с обектите, които ползват тротоарно право.

„В  страните  от Европейския съюз съответната Община е тази, която одобрява  търговските  схеми пред всеки обект. Те са качени  на страницата й и собственикът на обекта може да заплати за една от тях онлайн, а не да изготвя сам огромен обем  от документи.  Моето предложение е  схемите да бъдат изготвяни служебно, а след това  Общината да  има задължението да провери  търговеца”, обяснява Тошко Иванов. Сега  за одобрението на схемите на сезонните обекти се ангажира огромен ресурс  от хора - главният архитект, общински съветници  и администрация, което прави процедурата тромава и бавна.

От Реформаторския  блок имат и важно предложение как комплексите и кварталите на Бургас да се развиват с еднакво темпо без да има такива, оставащи на опашката.

„Важно е да отбележим, че по действащите оперативни програми вече има готови мастер планове  и проекти. Акцентът за развитието на общината през следващия програмен период е върху Централна градска част, комплексите  „Възраждане”  и „Меден рудник”. Ако гражданите ни гласуват доверие и участваме в следващия Общински съвет, бихме  предложили  нещо много ефективно. Част от  средствата за поддръжка и ремонт от  бюджета за Община Бургас  могат да бъдат насочени към другите комплекси и квартали, за да не допуснем  небалансирано развитие на града, както се случва в София, Варна и Пловдив. Там има квартали, които изглеждат като гета,  и съответно лъскави жилищни комплекси. В  Бургас ще държим чрез общинския бюджет да не се получи подобен дисбаланс”, заявява  Иванов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови