Димитър Николов и кандидати на ГЕРБ се срещнаха с моряци-ветерани

Кандидатът за кмет на Бургас за трети мандат Димитър Николов и кандидати за общински съветници от ГЕРБ обсъдиха перспективите на града с моряци ветерани.

На срещана в клуба на моряка участваха Диян Димов – изпълнителен директор на Пристанище Бургас, Карамфилка Апостолова, Димчо Грудев, Георги Чавдаров, Юлиян Станков.

Кандидатите наблегнаха на проектите за морско развитие на Бургас. „Ако гласувате за нас, ще продължим политиката по отношение на морския бизнес“, заяви Карамфилка Апостолова.

„През последните 4 години Бургас имаше бюджет над 1 млрд.лв., който 80% е от европейски средства. Тази година са 310 млн.лв., миналата бяха 350 млн.лв. Тези средства са в резултат на упоритата работа на общината и Общинския съвет“, обясни Диян Димов. Той допълни, че е получено писмо от Министерството на транспорта, в което пише, че ще бъде поставен въпроса за развитие на проекта Супер Бургас. Начало на този проект бе поставено с изграждането на Морска гара и оформянето на зоната за обществен достъп.

Изпълнителният директор на бургаския порт разказа и за посещението на китайска делегация, разгледала пристанището преди дни. Китайците са представители на могъща фирма за е-търговия с 50 млрд. долара годишен оборот. Те били много впечатлени от новия брегови център за управление на корабоплаването, който е едно от най-модерните съоръжения в Европа.

Предприемачите от Китай завиха, че обмислят идеята за разкриването на логистичен хъб и складове под митнически режим за търговия с различни продукти, съобщи Диян Димов.

Кандидатът за кмет Димитър Николов отговори на многобройните въпроси на моряците-ветерани. Той разказа за програмата за здравеопазване, за инфраструктурните проекти, за „жабарника“ в центъра на Бургас, за подземния град.

На мястото на „дупката“ или „жабарника“ преди 30 години имаше 9 къщи и една джамия. Собствениците са възмездени с апартаменти, но след 1989 г. те водят дела и им са върнати парцелите. Заради разпокъсаната собственост впоследствие общината води 15 дела, останали са само 2, съобщи Димитър Николов. След като приключат, ще бъде решено какво ще има на мястото на „дупката“.

Ще се забави и проектът за подземния град, допълни кандидатът за кмет. Първо там бликна минерална вода, а след това се оказа, че голяма част от коридорите са компрометирани. На територията на Морската градина има активно свлачище. В момента дори то действа зад Летния театър и в най-скоро време там ще започне укрепване.

Коридорите на бомбоубежищата трябва да бъдат обследвани и да се направи проект за тяхното обезопасяване и укрепване. По първоначалния проект е трябвало подземният град да бъде построен с около 2 млн.лв. общински пари, но сега е намерена грантова схема, по която да се кандидатства за европейски пари.

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови