Служебната власт натопи кабинета «Петков» за удължената концесия на Росенец

Концесионерът на пристанищния терминал "Росенец" - "Лукойл Нефтохим" - продължава да е концесионер заради предишното коалиционно правителство.

Това обяви служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров за удължаването на концесията на пристанище "Росенец" и как са били защитени интересите на държавата.

На 6 октомври служебният кабинет тихомълком разреши на "Лукойл" да остане концесионер на "Росенец" за още 24 години до 2046 г. въпреки санкционния режим на ЕС по отношение на руския петрол заради агресията ѝ срещу Украйна.

По думите на Алексиев служебният кабинет е взел решението за удължаването на концесията заради дерогацията (изключението), която правителството на Кирил Петков поиска и Европейската комисия предостави на България до края на 2024 г. петролното ембарго на ЕС срещу Русия да не важи за страната. 

Служебното правителство обаче обяви, че обмисля възможност да разреши продажбата на продукцията на бургаската рафинерия, която е собственост на "Лукойл", за други европейски държави или трети страни. За това беше изтъкнат стремежът за намаляване на цените на горивата за вътрешния пазар.

Мартин Димитров настоя, че служебното правителство е взело много важни решения без обществени обсъждания и без дебат в Народното събрание. Според него е било редно да има обществено обсъждане и как удължаването на концесията на пристанище "Росенец" ще се отрази на пазара на горива.

От своя страна Алексиев подчерта, че служебното правителство е действало, защото тази концесия е трябвало да бъде прекратена на 10 октомври заради дерогацията за руския петрол. "Предходното редовно правителство взе решение за дерогация във връзка със суровия петрол, внасян от Русия. Логично е служебното правителство да не взима ключови решения. Служебното правителство е взело само решение за неприлагане чрез дерогация и непрекратяване на договора. Договорът на концесия нито е удължаван, нито е променян по някакъв начин", подчерта министърът.

Отбеляза, че терминал "Росенец", който е публична държавна собственост, и товарната база на "Лукойл Нефтохим", са технически обвързани. По думите на транспортния министър е много трудно пристанището да бъде оперирано и от държавен оператор без съгласие с "Лукойл Нефтохим", защото една част от съоръженията са негова собственост. 

Според него в момента решение за прекратяване на концесията би предизвикало нарушаване на нормалната работа на рафинерията, което щяло да доведе до дефицити на горива, а от там до по-високи цени на горивата. Той уточни, че все още имало възможност редовно правителство да прекрати концесионния договор.

От своя страна Мартин Димитров изтъкна, че до 2011 г. пристанище "Росенец" е било държавно и е функционирало нормално. "Вие, за да продължите тази концесия, би трябвало да сте проверили концесионното възнаграждение, което се плаща", настоя Мартин Димитров и попита защо служебният кабинет не е потърсил консултация с парламента по този въпрос.

Христо Алексиев отговори, че са водени разговори за евентуално повишаване на концесионните възнаграждения. Призова да не се спекулира и повтори, че концесията не била удължавана. "Тази концесия в противен случай трябваше да бъде прекратена на 10 октомври и това щеше да предизвика хаос на пазара на горива. Искам това да е ясно. Имайте предвид, че по закон решения по отношение на концесиите се взимат от Министерския съвет", каза Алексиев.

По време на предизборната кампания лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков атакуваха ГЕРБ, че през 2011 г. пристанището е дадено на концесия за 35 години за по 1.5 млн. лв. годишно. "Това е единственото пристанище, където петрол може да бъде разтоварен в страната. Монополна точка за вход на петрол в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за парите, за които се наема три големи магазина в мола", каза тогава Василев.

Василев коментира още, че докато е бил служебен министър на финансите (от май до септември 2021 г.), установил, че на пристанището има само един митничар. "Общо седем митничари, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен контрол", каза Василев. По думите му в края на август промени са направени и контрол вече имало и вследствие на това за първи път от 15 години "Лукойл Нефтохим" е платила данък печалба.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови