Протест срещу хартиените бюлетини в Бургас /снимки/

В Бургас се провежда протест срещу готвените промени в Изборния кодекс, с които ще се върне хартиеното гласуване.  

Митингът е по идея на Движение "България на гражданите" и започна в 

18.30 часа пред сградата на община Бургас, площад „Атанас Сиреков“.

Причина за протеста са също разширяването на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 15 на 25 души, закриването на Обществения съвет към ЦИК и премахването на район "Чужбина".

Председателят на партията в Бургас Живко Табаков заяви: 

"Без съмнение следващите избори са набелязани за кражба. Нагло унищожиха гражданския съвет и нагло подготвят измама с бюлетините.

Готви се огромна кражба, подмяна на Вашия/нашия вот. Кажете "стоп" на избори с хартии и чували с краен резултат фалшифицирани избори!

Голата истина излезе наяве за 48-ото Народно събрание. Честито на новата коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако бъде прието предложението за хартиения вот, ще се върнем години назад. Всички си спомняме индианските нишки, корпоративния вот, платения вот и вота, който винаги изопачаваше крайния резултат.

Тези, които сме минавали през избори, си спомняме какво беше през 2015 г. и многото невалидни гласове в община Бургас през 2019 г. 12 400 невалидни бюлетини, което изопачава представителството на местната и държавната власт. 

Надявам се хартиената коалиция да изтегли час по-скоро предложенията си и да подкрепи новата комисия, която ще бъде създадена в Народното събрание - за разглеждане на новия Изборен кодекс. Да не се посяга на гражданските организации, които контролираха работата на ЦИК. 

Готови сме даде изправим срещу всяко едно безобразие в държавата.“

***

„Г-жо Нинова, връщате хартията, унищожихте машините, унищожихте възможностите за електронно гласуване и връщате Борисов. Впрегнахте партията си в общия пряг на ДПС, ГЕРБ. Позор!

Нинова върна партията си там, където винаги е била – при статуквото. Преструвките и триковете, че са партия на промяната приключиха тук. Вместо това превърна партията си в придатък на ГЕРБ и на ДПС, като връща Борисов.“

Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова на протестна акция „Чували с бюлетини“ пред Народното събрание. 

В акцията си от формацията включиха и образа на Тулупчо (костюмиран събирателен образ на управляващите от Модела Борисов - с чекмедже, пришито в костюма и каскет), който на живо пред парламента преправяше протоколи от избори, унищожаваше протоколи в шредер за хартия и раздаваше импровизирани банкноти срещу изборни протоколи.

"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" също излязоха на протест пред Народното събрание.

Причината - промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия. Според двете партии "Хартиената коалиция” е прегазила Изборния закон.

ДБ и ПП обясняват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са  превърнали машините в принтер, а отмяната на район „Чужбина” затруднява разкриването на секции зад граница.

Закрива се и Общественият съвет към ЦИК. Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови