Зафиров: Третият мандат не трябва да бъде пропилян с лека ръка

Ако не бъде приет нов бюджет, доходите на българските граждани няма да бъдат адекватни

„В заявките за новата политическа сесия на всички политически сили – без „Възраждане“, прозвуча разбиране от необходимостта за съставяне на кабинет  и устойчиво мнозинство. Надявам се, че те няма да бъдат само декларативни, а ще бъдат облечени в реални действия. Както стана ясно, все по-голяма е вероятността това да се случи в третия мандат.“

Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR, като отбеляза, че все още не е изчерпана възможността по отношение на втория мандат.

Според социалиста се наблюдават промени в предложенията на „Продължаваме промяната“: „Декларацията им беше оформена като проект за решение, което беше едно от нещата, които не бяхме склонни да приемем. Сега разбирам, че са се върнали пак на формата за декларация“, обясни Зафиров и допълни: „Вече се говори и за участие на други партии, подкрепящи евентуално такова правителство с експерти, а първите заявки бяха за обратен подход.“

Зафиров обясни, че въпреки това преосмисляне в декларацията на “Продължаваме промяната“ в нея има неприемливи за БСП неща и затова левицата няма да я подкрепи.

„Когато се опитваш да сформираш правителство и да търсиш подкрепа, е абсурдно да залагаш за приоритети тези, които е ясно, че няма да бъдат подкрепени – като например външнополитическа теза по отношение на войната в Украйна“, каза депутатът от левицата и отбеляза, че позицията на БСП по темата е категорична и поставяне на такова условие е неприемливо.

Атанас Зафиров заяви, че БСП има забележки и по бюджетната част: „В края на декларацията се дава заявка за 3% бюджетен дефицит. Тази прогноза е силно подценена, което показва, че много трудно ще успеем в рамките на такъв бюджетен дефицит да изпълним дори социалната програма, която беше заложена в декларацията“.

Депутатът от БСП очаква президентът Румен Радев да не бави връчването на третия мандат, за да не бъде губено повече време.

„Няма какво да се чака, ясни са позициите на партиите. Надявам се и мандатоносителят да прояви експедитивност. Ако мандатът е в БСП, ние ще постъпим точно така – без излишно бавене да започне процесът“, каза Зафиров и допълни, че от левицата многократно са заявявали готовност да положат всички усилия да реализират третия мандат, ако той бъде даден на тях.

„Подходът в третия мандат трябва да бъде много по-различен – трябва да бъдат потърсени нещата, които обединяват, а да не се тръгва от нещата, които разединяват“, каза още той.

„В нашата декларация, която беше представена от председателя на партията – госпожа Нинова, заложихме основните приоритети, които трябва да стоят на вниманието и на парламента, и на следващото управление“, каза още депутатът от левицата.

Атанас Зафиров очерта приемането на нов бюджет като един от основните мотиви, който трябва да стои пред работата на всеки един народен представител:  „Фактът, че ще работим по бюджета от предходната година при 16-18% инфлация, показва, че  доходите на българските граждани няма да бъдат адекватни, но за съжаление няма възможност нито за тяхната индексация, нито за някакво допълнително стимулиране“, обясни той и допълни, че този проблем може да бъде решен от работещо правителство.

 „Много ще е жалко, ако третият мандат бъде проигран с лека ръка в името на тясно партийни сметки. Диалогът между политическите партии не е спирал, а ние от БСП ще положим всички усилия той да се води в спокоен тон пред цялото българско общество – не задкулисно, не под масата“, каза в заключение депутатът от левицата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови