Депутатите прехвърлиха казуса с пристанище Росенец на Брюксел

След като вчера депутатите не приеха предложението на Петър Чобанов от ДПС да се прекрати концесията на пристанище „Росенец“, днес те се постараха да поправят това.

С текстове в закона за "контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна" или иначе казано закона за контрол върху прилагането на дерогацията от ЕС, който беше внесен от ДПС, Народното събрание намери начин как да прекрати концесията на пристанищния терминал "Росенец", която беше удължена от служебното правителство за още 24 години до 2046 г., съобщи "Дневник".

Депутатите гласуваха допълнителни разпореди, които гласят, че "възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход с произход Русия, се прекратяват в едномесечен срок от получаване на положително решение от Европейската комисия".

Това означава, че с позволението на ЕС България ще може да прекрати концесията на "Росенец", който в момента се стопанисва от "Лукойл Нефтохим". Предложението, направено от ДПС беше подкрепено с 109 гласа "за" (ГЕРБ, "Демократична България", "Български възход"), 27 "против" ("Възраждане") и 41 "въздържал се" ("Продължаваме промяната" и БСП).

В началото на седмицата "Демократична България" също внесе в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал "Росенец" се отнема от "Лукойл" и се връща на държавата. Сега обаче такъв вероятно няма да бъде нужен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови