Параваните в Бургас: Създават ли се условия за контролиран вот?

Положението на параваните в избирателните секции в Бургас е такова, че да блогаприятства контролирания и купен вот, алармираха очевидци.

Задари липсата на унификация и достатъчно указания преградите, които да осигуряват тайната на вота са най-различни модели. 

В Бургас обаче са поставени, така че да са прикрити всички действия на гласуващия, включително и заснемането с телефон на попълнената бюлетина. Стоп кадърът е от репортаж на БТВ от днес. На него се вижда, че отворената част на паравана е обърната към стената и на практика не се изпълнява функцията му.

Служебният министър-председател Гълъб Донев остави общините сами да решават какви точно да са параваните, зад които на предстоящите избори ще гласуват хората, решили да подадат вота си с хартиена бюлетина.

"Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните", обяви той.

На тези избори за пръв път с хартия ще се гласува зад паравани, а не в т.нар. "тъмни стаички". Промяната бе въведена с промените на Изборния кодекс (ИК) от края на миналата година. Тогава обаче в закона просто думите "кабини за гласуване" бяха заменени с "параван", без допълнителни уточнения – колко да са големи, дали се вижда лицето на гласуващия, каква част да е закрита.

Новото е, че стаичките вече няма да са тъмни, тъй като вече гласоподавателят няма да отмества завеса. А според промените в Изборния кодекс така трябва да се избегнат рискове като това да се снима бюлетината.

Все пак към параваните има две изисквания. Първото и основно е той да бъде поставен така, че да гарантира уредената в конституцията тайна на вота. 

Второто пък идва от това, че в закона просто едни думи бяха заменени с други. По тази причина сега параванът трябва да е достатъчно голям, за да побере досегашните табла, които стояха в "тъмната стаичка".

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови